Kezdőlap Hírek Hajók Acélos kiállás

Acélos kiállás

1468
0

A New York-i tervező Lujac Desautel egy 80 méter hosszú szuperjachtot tervezett, amelyet az építészetben található átlós rácsozású diagrid szerkezet inspirált, csakúgy, mint a Londonban található Norman Foster által tervezett Gherkin, gúnynevén „uborka” elnevezésű irodaépületet is.

Axiom

Az „Axiom” névre hallgató hajó átlós acélgerendákat alkalmaz, a hajók tipikus konstrukciójának alternatívájaként. A projekt célja ezzel a változtatással az volt, hogy akár 30%-kal csökkentsék az anyagfelhasználást, az összsúlyt, a működési költségeket és növeljék a belső tereket.
A hajókat hagyományosan vertikális bordák sorozatából álló szerkezet alkotja, amelyek a hajótest teljes hosszán vannak elosztva.

Axiom

Ellentétben a hagyományos módszerrel, Lujac Desautel tervében bemutatja a diagrid szerkezetű hajótestet a bordázott szerkezetek alternatívájaként. Az Axiom átlós acélgerendái 80 méter hosszan futnak végig a hajó testén és fedélzetén, így egy szerkezeti egységet alkotva, amelynek eredményeképpen elméletileg akár egyharmaddal csökkentve a hajó megépítéséhez szükséges anyagok mennyiségét.

Axiom
A diagrid szerkezet továbbá kiküszöböli a belső szerkezeti oszlopok szükségességét azáltal, hogy nagy, nyitott belső tereket hoz létre szabad kilátással a tengerre. Noha a hajóépítésben nem ezt használják a legtöbbet, Desautel mégis ezt a szerkezeti módszert választotta annak érdekében, hogy a jachttulajdonosoknak nagyobb belső tereket, rövidebb megépítési időt és kisebb energiafogyasztást kínáljon. Lényegében az Axiom egy új fényt akar vinni a jachttervezés módszereibe az építészet, az infrastruktúra, a művészet és a szállítmányozás tervezésének ötvözésével.