Kezdőlap Hírek Építészet Ház a sziklán

Ház a sziklán

Fotók: Dazarchitects -
573
0
Dazarchitects “CH730 Villa”-

Chnaniir, egy kis libanoni falu adott helyt a Dazarchitects “CH730 Villa”-jának. “Elejétől a végéig építészeti élményként” tervezték legújabb rezidenciájukat, mely kihasználja az 500m magasan lévő telek előnyeit, így megfizethető házat kínál ügyfele számára, mely a tájjal is tökéletes összhangban van.

Dazarchitects “CH730 Villa”-

A szikla szélén elhelyezkedő CH730 Villa összterülete 810m2. Ez a kivételes elhelyezkedés lenyűgöző látványt nyújt Chnaniir völgyére. A folyó felé vezető 25m-es lejtő kulcsszerepet játszott az építész számára.

Dazarchitects “CH730 Villa”-

A lejtős telek számos kihívás elé is állította az építészt, cserébe a tervező csapat egy olyan házat alkotott meg, mely tele van okos megoldásokkal és kreatív ötletekkel. A projekt mögött egy olyan ház építésének ötlete áll, mely három fő célt szolgál, tökéletesen illeszkedjen a környező utcaképbe, beleolvadjon a táj topográfiájába és az ügyfél igényeit is kielégítse.

Dazarchitects “CH730 Villa”-

A ház tervezése a fekete üveg platform tetején lévő monolitikus beton építmény ötletével kezdődött. A végeredmény megtartja az egyszerű geometriát, habár a felső részt inkább elforgatták, hogy jobban beleilleszkedjen a tájba. A kezdeti téglalap alakzat elforgatásával úgy tűnik, hogy az épület a völgybe ereszkedik, így a forma közelebb áll a természetes környezethez.

Dazarchitects “CH730 Villa”-

A felső része szürke fém borítást kapott, mely ellentétet képez a villa alacsonyabb részén használt fa panelekkel. A különböző méretű ablakok keveredése a magasságokkal játszik, de az üvegfelület nagy része a völgyre néző homlokzatra koncentrál, hogy minél jobban kihasználja a hely szokatlanságát.

Dazarchitects “CH730 Villa”-

A villa négy szintre épült, de a meredek teleknek köszönhetően csupán két szint emelkedik az utcafrontra, a rezidencia többi része a hegy lejtőjén fekszik. Belső tere 567 m2-t fed le, a család napi tevékenységeire koncentrálva biztosítja a magánszférát. Hogy maximálisan kihasználja a funkcionalitását, a tér zökkenőmentesen kapcsolódik a szintekkel mind horizontálisan és vertikálisan.

Dazarchitects “CH730 Villa”-

A földszinttel és a főbejárattal kezdve a tervben szerepel egy modern nappali, étkező és konyha. Az ügyfél ki szerette volna emelni a magán és közösségi tér kapcsolatát, így az első emeleten található a fő hálószoba és a gyerekszobák mellett a családi nappali is.

Dazarchitects “CH730 Villa”-
Az első pinceszint úgy lett kialakítva, hogy teret biztosítson a barátok és a család fogadásának egy TV szobával, szórakoztató helyiséggel, nappalival és egy vendégszobával. A ház a második pinceszinttel ér véget, ahol hozzáférhet a család a végtelen medencéhez és a külső teraszhoz. Itt kapnak helyet a technikai helyiségek, zuhanyzók és tároló helyiségek.

Az új villa legfontosabb eleme a beton fedélzet, mely összekapcsolja a házat a végtelen medencével egy lépcsősorral, mely természetes megvilágítást kapott. A villa elenganciája belső tereiben rejlik. A természetes fény és árnyék játéka a belső tér, a tető és a lépcsősor között, valamint a bejárat és a tető között.