Kezdőlap Hírek Gasztrokultúra Kétezer éves sör

Kétezer éves sör

1312
0

Egy útfelújításon dolgozó régészcsapat fedezte fel a leleteket, amelyek arra utalnak, hogy már kétezer évvel ezelőtt is főztek sört az emberek Angliában.

2000 éves sör

Az A14-es autópálya építése közben találták meg a sörfőző megkövesedett maradványait. Az ásatás során kenyér- és kásadarabokat is leltek, tehát már a régiek is tudták, hogy semmi nem öblíti le jobban a vacsorát, mint egy jó házi sör.
„Ez nagyon különleges dolog. Eddig még nem találtunk bizonyítékot arra, hogy már ilyen régen is készítettek sört Angliában. Tudtuk, hogy nagyon régre nyúlik vissza a hagyomány, de még nem tudtuk eddig visszavezetni.” – mondta González Carretero, a régészeti vezető. „Olyan a folyamat, mint tűt keresni a szénakazalban, de nagyon izgalmas, amikor végre találunk valamit, aminek ekkora jelentősége van a környék történelmének bemutatásában.”

2000 éves sör
A helyszínen talált sörgyártási folyamatból származó szálas maradékok töredékei. Fénykép: Mola Headland / PA

A projekt során egy régi falu romjaira, pénzérmékre és egy mamut maradványaira is rábukkantak, valamint egy sírhelyet is feltártak. Azonban a vaskori sör volt a legnagyobb szenzáció, hiszen így már biztos, hogy az ember kezdetektől rajong ezért az italért.
„Köztudott, hogy az őskorban is ismerték a sörkészítés folyamatát, amivel a vizet fertőtlenítették, azonban ez az első bizonyítéka annak, hogy sört is csináltak belőle.”
Maga az útfelújítás is több milliárdba került, de ez a felfedezés mindent felülmúl. Erre koccintani kell.