Kezdőlap Hírek Építészet Modern Odüsszeusz

Modern Odüsszeusz

531
0
'Casa Odissya'

A Krak. építészei bemutatják a ‘Casa Odissya’ -t, egy szabadidő rezdienciát Korfu szigetén, Görögországban. A 250 méteres magasságban, zöldellő tájon elhelyezkedő, földből kiemelkedő betonépítmény, modern Odüsszeuszként fogadja lakóit.

'Casa Odissya'A ‘Casa Odissya’ magként nőtt ki a földből, helyet találva magának a környező fák és sziklák között, ideális elhelyezkedést és tájolást keresve. A szintézis egy központi oszlop körül alakul ki amely a ciprusfák szórványos kitöréseire utal, délkelet felé fordul, a széles horizont felé nyílik.

'Casa Odissya'A projekt összes eleme nyersbetonból készült, mindezt olajfák és sziklák ölelik körül, tereket, határokat és kilátást teremtve a végtelen mozgás logikája szerint. A méretek, egyszerű geometrikus formák és az anyagösszetétel kombinálása vizuális súlyt ad az épületnek, és hozzájárulnak a dorikus karakterhez. A ház területe 142 m², bővítési lehetőséggel.

'Casa Odissya'A nagy nyitott terek használatával a ház eggyé válik a tájjal, egyes részei a nyári hónapokban félig szabadtéri teraszként funkcionálnak. Emellett egy kör alakú nyílás bőséges természetes fényben fürdeti a lakóterületet, érdekes fény- és árnyjátékokat létrehozva.

'Casa Odissya'A ‘Casa Odissya’ pihenési, meditációs, és vendéglátási állomásként kíván szolgálni; mint egy mentőtutaj, ami kimenti az utasokat a városi élet sodrásából. Emellett a projekt célja az is, hogy ösztönözze az embert, hogy megkeresse saját személyes Ithacáját. “A betontömbök csak akkor fognak igazi otthonná válni.” – osztja meg velünk Konstantinos Stathopoulos, a projekt vezetőépítésze.
'Casa Odissya'A ‘Casa Odissya’ -t a Görög Építészeti Intézet szervezésében megrendezésre kerülő fiatal görög építészek binneáléján a 10. legjobb alkotás közé választották.