Kezdőlap Hírek Építészet Tengeri lakópark

Tengeri lakópark

Fotók: DADA -
875
0
DADA

A DADA (Deo Alarm Design Studio) egy vízen lebegő önellátó lakóövezet ötletével állt elő. Az „in abscencia” (magyarul távolban) koncepciójának célja, hogy kiegyensúlyozottabbá tegye az emberiség és a természet kapcsolatát. A tervezők olyan fenntartható megoldásokat mutatnak be, melyek a felelősségteljesebb életstílust támogatják.


A létesítmény ökoszisztémájának központjában a víz-élelmiszer-energia- egészség-környezet nexus áll. Ez az ún. kapcsolati megközelítés az alapja az alternatív energia előállításnak, valamint a modulházak, hulladéktárolók kialakításának és a mesterséges tengeri biológiai komponenseknek is.

DADAAz övezet bevásárlóközpontoknak, nyitott közösségi tereknek, szabadidő központoknak és irodáknak is helyet nyújt. „Abban a reményben dolgoztunk a projekten, hogy az megváltoztatja az emberek látásmódját. Mindannyian egyek vagyunk, összeköt minket a vágy egy szebb jövőért” – nyilatkozta a stúdió.
DADAAz organikus növekvés elvét követő lakópark kialakításának négy lépcsőfoka lenne. Az első feladat az ún. „energia elefántok” létrehozása lenne, melyek kulcsfontosságú elemei a projektnek. Ebben a szakaszban az a cél, hogy minél több energia termelődjön, hiszen a továbbiakban rengetegre lesz szükség. „Ha a településeink káros hatással vannak a környezetre, akkor fel kellene hagynunk az ilyen területeken való építkezéssel, és átgondolni, hogyan tudnánk máshol építkezni” – véli a DADA.
DADAA második szakaszban épülnek meg a nexus központjában álló kabinok, melyek mind olyan állami és vegyes tulajdonban lévő tereknek ad otthont, melyek a lakók és látogatók számára egyaránt elérhetők – például a mezőgazdasági, akvakultúrával kapcsolatos, valamint a szabadtéri zöld területek.

DADAEzen a lépcsőfokon történik meg a műanyaghulladék-átdolgozás is: a műanyagból nyomtatószálakat állítanak elő, mely a létesítmény további részeinek 3D nyomtatással való előállításhoz szükségesek.
DADAA harmadik szakaszba érve a DADA a városi hálózat kialakítására koncentrálna. Mivel a biomimikri ihlette, a hálózat a csomópontok, üres terek, megközelíthetőség és hullámcsillapítás figyelembe vételével készült. Ebben a végső szakaszban alakul ki az egymásrautaltságon alapuló ökoszisztéma és épülnek ki a lakóterek és közösségi helyek az organikus rendszerben, mely a fenntartható, biodiverzitást támogató életstílust támogatja.