Kezdőlap Hírek Gasztrokultúra Virtuális gasztroutazás Ausztriában – Grízgaluska leves

Virtuális gasztroutazás Ausztriában – Grízgaluska leves

1635
0
Grízgaluska leves

A recept titka a durva grízben és a szobahőmérsékletű vajban relik. Így a grízgaluskák gyorsan és egyszerűen elkészíthetők.

Grízgaluska levesAmi a komoly nyelvkutatók számára még nem teljesen bizonyított tény, az az olaszbarát ínyencek számára már régóta egyértelmű: az osztrák nockerl, vagyis nokedli és az olasz gnocchi között fennálló, nemcsak nyelvi hasonlóság. Ráadásul mindkét országban gyakran készítik pikáns ízesítéssel ezt a speciális tésztát. Egyedül a grízgaluska az, amelyet a Brenner-hágó túloldalán hiába keresnénk a levesestálban, az osztrák oldalon azonban ez a finomság elengedhetetlen része a gazdag leveskínálatnak.

Grízgaluska levesElkészítés

Amennyiben a vaj túl hideg lenne, hagyjuk felmelegedni szobahőmérsékletűre és csak ezután keverjük habosra egy keverőtálban. Ízesítsük sóval és egy csipet őrölt szerecsendióval.

Keverés közben adjuk hozzá a tojást, majd öntsük bele a grízt és jól keverjük el. Ezt követően fóliával lefedve 15-20 percig hagyjuk állni.

Két evőkanál segítségével, amelyeket rendszeres időközönként forró vízbe mártunk, formázzunk a masszából nagyobb méretű galuskákat és helyezzük ezeket egy beolajozott vágódeszkára vagy tányérra, majd pihentessük még néhány percig. Ennek köszönhetően a galuskák még szebbek és lágyabbak lesznek.

Egy nagy fazékban forraljunk vizet és adjunk hozzá sót. A galuskákat tegyük a forrásban lévő vízbe, majd várjuk meg, amíg a víz ismét felforr. Ezután lassú tűzön, gyöngyöző forrásnál főzzük a galuskákat 10-15 percig. Közben néha kevergessük meg a galuskákat.

A kész grízgaluskákat óvatosan vegyük ki a vízből és tegyük az előkészített, forró levesbe. Szórjuk meg a levest finomra vágott friss petrezselyemmel vagy snidlinggel és azonnal tálaljuk.

A grízgaluskákat megfőzhetjük a marhahúsleveseben is, de ettől a leves kicsit zavarossá válik. A főtt grízgaluskákat semmi esetre se hagyjuk túl sokáig a levesben, mert egyébként magukba szívják a levest és túlságosan felpuhulnak.

Főzési idő: 10-15 perc

Hozzávalók:

  • kb. 120 g durva (nagy szemű) gríz
  • 60 g szobahőmérsékletű vaj
  • 1 tojás (kb. 60 g, kisebb tojásnál használjunk kevesebb vajat és grízt)
  • ízlés szerint só
  • egy csipet szerecsendió
  • kevés olaj a vágódeszkára
  • 1 l erős, forró marhahúsleves
  • finomra vágott friss petrezselyem vagy snidling