Kezdőlap Magazin 2017 A KGB szmókerei

A KGB szmókerei

1595
0

Valljuk be a pasik egy jelentős része a faszén parazsa mellett kezdi meg konyhai pályafutását. Néhányukat jóesetben a vállalkozókedv odáig is elviszi, hogy később már a fűszerezéssel is foglalkoznak. Megint mások pedig a tökélyre viszik ezt a mesterséget, rólunk írunk most

A KGB szmókerei

Nem olyan régen megláttam egy fotót a HVG-ben. Kiderült, hogy a KGB-s baseball sapkát viselő mosolygós fiatal csapat nem más, mint a Tállyán októberben megrendezett első hazai pontszerző BBQ verseny győztesei. Akkor még nem sejtettem, hogy rövidesen együtt beszélgetek a csapat oszlopos tagjával Turanitz Gergővel. A Tekergő étterem tulajdonosa alig néhány éve vetette bele magát a szmókerek világába, de ma már a profi ligában is számolnak vele és csapatával. Beszélgetésünket nem csak a szenvedély füstje járta át, hanem azoknak a fantasztikus barbecue ételeknek az illata is, amikkel én is most találkoztam először.

A KGB szmókerei
Turanitz Gergő

Simon Veronika (S.V.): Olvastam, hogy gyerekkorod óta vendéglátózol. Mikor és hogyan kábított el végleg a szmókerek füstös világa?

Turanitz Gergő (T.G.): Szűk két évvel ezelőtt Spartan Race versenyzőként Visegrádra utaztam. A rendezvény végére nagyon megéheztem és enni szerettem volna valami finomat. Emlékeztem, hogy olvastam már a Tahitótfaluban lévő Őrház Chill & BBQ helyről. Elmentem és kipróbáltam. Tényleg azt a hihetetlen ízletes, autentikus barbecue élményt kaptam, amit előtte még soha nem tapasztaltam. Az étel, a hely, a vendéglátás, mind- mind közrejátszott abban, hogy egy életre rabulejtsen a szmókerek világa. El kezdtem utána olvasni, megvásároltam a beszerezhető irodalmakat. Megismerkedtem Adorjányi Máriusszal. Elmentem a tanfolyamaira is. Évvégére eljutottunk oda, hogy vásároljak egy saját szmókert is a vendéglő számára. Innen pedig egyenes az út a lejtőn! – nevet Gergő.
Lesétáltunk a vendéglő hátsó udvarához, ahol egy töltény,- és egy 440 kg-os szmóker volt telepítve. Szépen kanyargott a füst belőle, a sütőtér pedig meg volt pakolva becsomagolt íncsiklandozó húsokkal.
Gergő magyarázta nekünk a sütő működési elvét, mutatta a különböző gyümölcs és egyéb fajtákból összerakott farakását. Tényleg van egy magával ragadó hangulata az egésznek.

A KGB szmókerei

(S.V.): Két régi jó barátod is beszállt a ringbe és így alkotattok egy csapatot Tállyán?

(T.G.): Hónapokkal a verseny előtt kitaláltuk, hogy mi lenne, ha a szülinapomat ott tartanánk meg Tállyán, baráti körben. Végül elmentünk – szűk körben – tizenkettenen. Két legjobb barátomat megkérdeztem, nincs-e kedvük benne lenni a csapatban. Persze, hogy volt! Így a KGB csapat végül: Turanitz Katka, Turanitz Gergő, Loncsár András, Lencsés Zoltán lett. Előtte eljöttek párszor a srácok próbasütésre, versenyfelkészítésre is. Poénnak indult az egész, aztán most meg komolyra fordult, hogy megnyertük a versenyt. Hiszen ezzel egyúttal kvalifikáltuk magunkat a 2018 ősszel megrendezésre kerülő Jack Daniel’s World Championships Barbecue világbajnokságra is.

A KGB szmókerei

(S.V.): Hogyan zajlik egy ilyen verseny felkészülés?

(T.G.): Gyakorlások, youtube videók, tanfolyamok. Minden pillanatban azon kattog az agyad, hogyan lehetnél egyre jobb és jobb. Ezzel ébredsz, ezzel fekszel. Próbálsz mindennap egy kicsit többet megtudni erről az egészről. Utazol Angliába, Szlovákiába, hogy tapasztalatot szerezhess. Megtanulsz a bírók szája íze szerint sütni. Tudod már milyen apróságokra is oda kell figyelned, ami felett mások talán elsiklanak. Percre pontosan ütemezni a majd 24 órás munkafolyamatot.

[tabs]

[tab title=”A barbecueról“]A barbecue, egy lassú tűzőn- füstön sütést jelent. Az USA-ban 8-10 éve már újra éli az aranykorát. Európán át, elsősorban a német piac közvetítésével 4-5 éve jutott el hozzánk az első BBQ-hullám. Látványossága, az általa sugallt lassú, laza életstílus segített abban, hogy a magyar gasztrokultúrában jó fogadtatásra találjon. Adorjányi Máriusz és a Nyárspolgár blog volt az első magyar nyelvű fórum, ahol alapinformációkat olvashattak az érdeklődő szakmabeliek és a civilek. Egyelőre csak néhány hely tud kiemelkedő és autentikus minőséget adni.
Ez egy végtelen számú variációban előállítható fűszerkeveréket jelöl. A grillrácsra felkerülő húsokat sütés előtt jó pár órával alaposan be kell dörzsölni, így adva ízesítést és karaktert a húsnak.
(hírforrás: Boros Gábor, Hunyadi Gasztroműhely)

[/tab]
[/tabs]

A KGB szmókerei(S.V.): Tállyán, hogyan sikerült betartani ezt a nagyon szigorú ütemtervet?

(T.G.): Szombat délután kettőkor kezdődött a verseny. Péntek délelőtt jött a supervisor és ellenőrizte a húsaidat. Megfelelő minőségű-e, megfelelően van vágva, nincs e előkészítve, befűszerezve, stb. Vasárnap délben kellett az első húsokat leadni. Közte lévő időben azt csináltál, amit akartál, lényeg, hogy délre ott állj a sátor előtt a kezedben a leadandó tételekkel. Jó nyári idő volt, az éjszakai hőmérséklet is kellemes. Mindenfelől a versenytársak jóízű beszélgetéseit lehetett hallani és több hektáron gomolygott a szmókerek, rubok finom füstje. Leírhatatlan az élmény. Adorjányi Máriuszékkal a verseny előtt pár héttel azon beszélgettünk, hogy mennyire jó lenne, ha az egyik versenyszámban, legalább egy magyar csapat benne lenne az első ötben és felhívnák őket a színpadra. Ez volt a titkos vágyunk. De egy összetett magyar győzelemre tényleg senki sem számított. Magyarországon első ilyen verseny, magyar csapattal az élen és magyar szmókerrel!
Felülmúltuk mindenki képzeletünket a sajátunkat is beleértve. Eufórikus hangulatban, elérzékenyülve ünnepelhettük a 31. születésnapomat.

(S.V.): A jövő év ismét a felkészülés éve lesz, mire készültök és hogyan?

(T.G.): A következő évben még komolyabban rámegyünk a versenyzésre. A csapatfelállás marad. Nagy cím, amit megnyertünk és magasak is az elvárások velünk szemben.
Komolyan vesszük a világbajnokságot és oda is tesszük magunkat rendesen.
Kétszer megyünk Ausztriába mindjárt az év elején. Van egy BBQ verseny, amit az egyik legextrémebbnek mondanak, mert egy befagyott tó jegén, kb. mínusz 20 fokban rendezik meg. Erre nagyon kíváncsi vagyok. Májusban meghívást kaptunk Angliába a bajnokok ligájára. Nyáron a Tekergő étteremé a főszerep. Októberben pedig jön a Jack világbajnokság Amerikában.
Sok sikert kívánunk a jövő évi felkészülésre és a világbajnokságra! Nagyon fogunk szurkolni itthonról!

A KGB szmókerei

(S.V.): Mindent magatok készítetek Katkával, vagy csapat munka működik itt is?

(T.G.): A BBQ nagyon lelki dolog. Ahogy mondják, minden sütés egy kinyilatkoztatás is egyben. Amilyen napod van, olyan lesz a húsod is. Ebbe a szívét- lelkét bele kell adni az embernek. ezért minden egyes mozzanatot, a hártyázástól kezdve, a fűszerezésig, a sütésen át a szószokig, Katkával ketten csináljuk. így tudunk csak hitelesek, lenni a vendégeink számára.