Kezdőlap Hírek Autók A Pontiac Ghost Car és ami mögötte van

A Pontiac Ghost Car és ami mögötte van

902
0
Pontiac Ghost Car

1939-ben a General Motors “Highways and Horizons” pavilonja lenyűgözte a new yorki kiállítás látogatóit jövőbe mutató darabjaival.

Pontiac Ghost Car A Norman Bel Geddes által életre hívott Futurama Exhibition előre mutatott és a 60-as évek közlekedési rendszerei közül sok valósággá is vált.

Pontiac Ghost Car A jövőbe pillantva olyan akkor még csodának tűnő találmányokat láthattak, mint a hajlítható üveg, a frig-o-therm, mely egyszerre főz és fagyaszt, beszélő zseblámpa, mely fénnyé alakítja a beszédet. De ami ennél is érdekesebbnek bizonyult, az a Pontiac Ghost Car, Amerika első teljes méretű átlátszó autója.

Pontiac Ghost Car “Az első átlátszó autó, mely az Egyesült Államokban készült, a legmegdöbbentőbb darab, melyet a GM Highways and Horizons kiállított a New York Világkiállításon” – állt az eredeti 1939-es sajtóanyagban.

Pontiac Ghost Car “A merev belső tartószerkezet és más jellemzők bemutatására készült, mint a le- és feltekerhető ablakok, a nyitható és zárható ajtók. Az egyetlen hiányzó anyag a szigetelés, mely általában a belső felületre kerül, viszont dolgoztak egy új anyaggal, a szintetikus, kristálytiszta műanyaggal.”

Pontiac Ghost Car A Pontiac Ghost Car-ként ismert átlátszó autó a de lux négyajtós Pontiac Sedan alapján készült. A bemutató autót a General Motors a Rohm and Hass vegyi vállalattal együttműködésben készítette el, aki a plexi üveget szállította, összköltsége pedig 25 ezer dollár volt.

Pontiac Ghost Car A modell teljes külső fém burkolat plexi üveggel helyettesítették, adva neki egy letisztult kinézetet, melyhez hozzájárultak az alatta lévő réz és króm bevonatú alkatrészek. A kerekek és a gumi díszlecek fehérek voltak, növelve a steril kinézetét.

Pontiac Ghost Car A második modellt 1940-ben gyártották a Golden Gate Exposition Display számára. Ezután mindkét bemutató autót különböző Pontiac márkakereskedésekbe szállították az Egyesült Államokba, hogy kiállítsák, az 1939-es jűrművet a Második Világháború során a Smithsonian Institution bérelte és 2011-ben 308 ezer dollárért árverezték el.

Pontiac Ghost Car Az autókat számos promóció alkalmával láthatta a közönség, illetve magazinokban is feltűntek.Összességében azért hozták létre őket, hogy bemutassák, mi van az autógyártás mögött, főleg egy olyan korszakban, amikor az autógyártás virágzott.