Kezdőlap Hírek Hajók A világ leggyorsabb kétéltű hajója

A világ leggyorsabb kétéltű hajója

1728
0
Iguana Pro

Az Iguana Pro, egy hatszemélyes katonai és vészhelyzetre összpontosító RIB lesz az Iguana szerint a világ leggyorsabb kétéltű hajója.


A francia Iguana cég a katonai és vészhelyzeti kínálatát mintázó új kétéltű hajóval veszi célba a rekordok könyvét, amelyet úgy terveztek, hogy 900 lóerős csúcsteljesítményével minden más kétéltűt túlszárnyaljon a piacon.

Iguana ProA képeken látható Iguana Pro nem egy lassú csónak; ez a hatüléses, katonai célú RIB 102 km/h sebességre képes. Az Iguana azonban a maximális teljesítményre összpontosítva a polgári piacra adaptálja a konstrukciót, és egy kétüléses, két 450 lóerős külmotorral felszerelt változat piacra dobására készül. Az új RIB teljesen fekete színűre festett, szerkezetileg megerősített hajótest, valamint a nagy sebességű vízi közlekedés biztonságára tervezett Ullman-ülésekkel szerelték fel.

Iguana ProMint minden Iguana kétéltű, ez is sokkal lassabb a földön. Egy pár kevlárral megerősített gumiláncon gurul, amelyek erős, hidraulikusan behúzható támasztékokkal kapcsolódnak a hajótesthez. A vízben a lánctalpak felhúzódnak, és nagyrészt eltűnnek az útból, minimális ellenállást gyakorolva a csónak útjához a vízben.
Iguana ProA szárazföldön a lánctalpak mindenféle terepen megtapadnak, a puha homoktól a sárig és a mohás sziklákig, és figyelemre méltóan stabil platformot biztosítanak, amely akár 40 fokban is megdőlhet anélkül, hogy elveszítené az egyensúlyát. A képeken látható Iguana Pro például még akkor sem borul fel, ha 11 ember áll közvetlenül előtte – bármennyire is furcsán néz ki.
Nyilvánvaló, hogy ezt nem autópálya-használatra tervezték; a szárazföldi sebesség lassú és megfontolt. Akkor mi a lényege? Nos, ez egy olyan hajó, amelyet biztonságosan lehet parkolni egy garázsban, védve a rossz időjárástól és megspórolva a kikötési díjakat, majd vontatójármű vagy pótkocsi nélkül a vízre hajtani vele. Néhány percen belül a vízben lehetnek és gyorsan mozoghatnak; talán ezek a leggyorsabban indítható hajók a szárazföldről.
Az Iguana szerint az építés alatt álló új hajó “a világ leggyorsabb kétéltű hajója” lesz, és júliusban további részleteket tervez nyilvánosságra hozni vele kapcsolatban. A jelenlegi világrekordtartó, legjobb tudomásunk szerint, egy WaterCar Panther prototípus, amely 2010-ben 96 km/h-val száguldott a vízen. A sorozatgyártású Panther azonban csak 72 km/h-ra képes. Mindkettő lassabbnak tűnik, mint a mocsári Iguana Pro, legalábbis amíg a szárazföldre nem érnek, ahol a WaterCar 129 km/h-s sebességre képes.