Kezdőlap Hírek Gasztrokultúra Fiesta de Vino

Fiesta de Vino

2238
0

Mi az a tempranillo? A Despacito ellentéte a spanyol népzenben? Nem! A tempranillo az egyik legnépszerűbb spanyol szőlőfajta, ahogy ezt a március 27-i sajtóesemény vendégei már megtanulták, sőt azt is, hogy a „pinchos” nem pajzán középkori spanyol képregény, hanem kenyérfalatka ízletes feltétekkel.

Fiesta de Vino

A Spanyol Királyság nagykövete is megjelent a Fiesta de Vino grandiózus borkóstoló március 27-i sajtóeseményén, ahol Laky Zsuzsi szépségkirálynő, Dietz Gusztáv MMA világbajnok, Zólyomi Zsolt parfümőr és sokan mások ismerkedtek a spanyol borokkal. Az El Asador de Pata Negra étteremben a hírességek és az újságírók csapatokban küzdöttek, a győztes pedig Zólyomi Zsolt csapata lett, akik egy-egy páros VIP-belépőt nyertek a májusi Fiestára.

Fiesta de Vino
Dietz Gusztáv

Megaméretek, mesés minőség

A világon Spanyolország rendelkezik a legnagyobb szőlőterülettel, mintegy 600-féle szőlőfajtával. Ebből a páratlanul gazdag borkultúrából mutat meg 70 pincészetet legalább 300-féle borral a belvárosi Duna Palota termeiben a május 3-i Fiesta de Vino. A szervezők minden szempontból a tökéletességre törekednek, ezért a dolgozók kiválasztását is eszerint intézik: házi sommelier-bajnokságot írtak ki, amelyen végül 14 felkészült fiatal borértő jelent meg.

Fiesta de Vino
Horváth Máté magyar sommelier-bajnok

A március 27-án megtartott sajtóeseményen az ismert személyiségek és újságírók egyrészt egymással küzdöttek, másrészt értékelték a fiatal sommelier-ket, akik közül 7-en jutottak tovább a második fordulóra, amely magán a május 3-i rendezvényen lesz. A sajtóeseményen jelen volt Horváth Máté magyar sommelier-bajnok, aki elmondta, hogy mire kell ügyelni egy bor bemutatásánál, szervírozásánál.

Szépségmegőrzés borral

Laky Zsuzsi 2003-ban Párizsban elnyerte a Miss Európa címet, és bár azóta eltelt 16 év és két kislány édesanyja lett, Zsuzsi továbbra is gyönyörű, amelyhez bizonyára hozzájárul a remek borok fogyasztása, természetesen mértékkel.

Fiesta de Vino
Laky Zsuzsi

Egyik kedvence az albariño fehér szőlőből készült, jellegzetes pöttyös címkés Paco& Lola bor volt, amely kiváló tenger gyümölcsei mellé.Dietz Guszti MMA világbajnok továbbra is sportol, jelenleg edzősködik is, így nála a borfogyasztás az estékre korlátozódik, de a spanyol borokat ő is kifejezetten kedveli, főleg a testesebb vörösborokat, amilyent például Victoria Evans, az egyik sommelier (MASOSZ bajnokság bronzérmes) mutatott be profin, dekantálva, azaz üvegedényben levegőztetve (Protos Reserva 2012).

Fiesta de Vino
Victoria Evans, sommelier (MASOSZ bajnokság bronzérmes)

Zólyomi Zsolt parfümőr, Magyarország „orra” régóta közelebbi kapcsolatban a minőségi borokkal, rendszeresen kóstol, nemrég pedig egy boriskolába is beiratkozott. Nem is csoda, hogy remekelt a szaglással kapcsolatos feladatnál: a Bodegas Ateca 100% tempranillóból készült bora került a poharakba, a versenyzőknek pedig egy tál gyümölcsből és fűszerből kellett kiválasztani az Ateca borásza szerinti öt illatjegyet (narancshéj, szilva, meggy, menta és füst). Zólyomi Zsolt csapata mind az öt jellemzőt kiválasztotta!

Fiesta de Vino
El Asador

A Bodegas Ateca különösen fontos a Fiesta de Vino szempontjából, ugyanis a rendezvény főtámogatója a Seat, amelynek egyik modellje, a Seat Ateca a pompás bor termőhelyéről kapta a nevét.

A spanyol diplomácia is üdvözli

A sajtóeseményen jelen volt Anunciada Fernández de Córdova, a Spanyol Királyság Nagykövete, illetve Susana de Ibarrondo spanyol kereskedelmi és gazdasági tanácsos. A nagykövet üdvözli a Vino Castillo borkereskedés kezdeményezését, és örömmel tapasztalta a spanyol borok pozitív fogadtatását.

Fiesta de Vino
– A május 3-i eseményen előtérbe kerül az edukáció: a vendégek alaposan megismerkedhetnek a spanyol szőlőfajtákkal, és mesterkurzusokon maguktól a spanyol borászoktól is tanulhatnak.

Fiesta de Vino
Susana de Ibarrondo spanyol kereskedelmi és gazdasági tanácsos Anunciada Fernández de Córdova, a Spanyol Királyság Nagykövete és Szeredi Zsolt Vino Castillo borkereskedés tulajdonosa (balról jobbra)

– A Duna Palota termei kis Spanyolországgá alakulnak át: az España kiállítóteremben egy belépővel korlátlanul kóstolhatjuk majd az összes spanyol borvidék borait, a Madrid kiállítóteremben zajlanak a mesterkurzusok, a Barcelona bárban kötetlen kóstolók lesznek, az Ibiza bárban pedig bor alapú koktélokkal ismerkedhetünk.
– A rendezvény 12 órától este 9-ig tart, amelyet egy fergeteges afterparty követ természetesen sok-sok spanyol zenével!

Jegyek korlátozott számban kaphatók a www.fiestadevino.hu oldalon.
A belépők személyesen a Vino Castillo Borház, Wine Shop & Enoteca üzletben is megvásárolhatók (Budapest, Dob utca 7.)