Kezdőlap Hírek Autók Formula-1 2030

Formula-1 2030

1940
0
F1 2030

Bár még be sem indult a 2020-as szezon van, akinek már a 2030-as szezon hipermodern Formula-1-es autóin jár az esze.

F1 2030Az autósport többi ágához hasonlóan a Formula-1-ben is kiemelt figyelmet szentelnek annak, hogy versenyautóik egyre közelebb kerüljenek a zéró széndioxid kibocsátáshoz. A fenntartható, zöld Formula-1 2030-ban pályára lépő versenyautóit Olcay Karabulut álmodta meg.

F1 2030Jelenleg a Formula-1-ben használt hibrid erőforrások (kinetikus és hőenergia visszanyerő rendszerrel kiegészített 1,6 literes turbós erőforrás) a leghatékonyabb motoroknak számítanak az autósport világában, kisebb fogyasztás mellett nagyobb teljesítményre képesek, mint bármely más versenysorozatban használt erőforrás. Olcay Karabulut szerint azonban ha ezeket az erőforrásokat kombináljuk valamilyen fenntartható üzemanyaggal és még jobb energia visszanyerő rendszereket készítünk gyakorlatilag meg is érkezünk majd 2030-ra a zéró széndioxid kibocsátás világába.

F1 2030A továbbfejlődő erőforrások mellett Karabulut szerint a Formula-1-es versenyautók aerodinamikája is sokat fog még fejlődni 2030-ra. Az autók aerodinamikáját látványos, de letisztult megoldások fogják jellemezni, a sebesség és a mind nagyobb leszorító erő mellett pedig fontos szempont lesz az is, hogy az autók az előzések érdekében könnyedén követni tudják egymást a versenyeken. Mindennek és a jobb irányíthatóságnak következtében pedig a pilóták izgalmasabb csatákat vívhatnak majd igazán drámai előzéseket végrehajtva a pályán.