Kezdőlap Hírek Építészet Sziklalakások Santorinin

Sziklalakások Santorinin

1095
0
Kapsimalis Architects

A Kapsimalis Architects két házból álló komplexumot mutatott be, mely a Santorinin található Vourvoulosban épül, mely a terv inspirációjául és eszközéül is szolgál.

Kapsimalis Architects A görög sziget északkeleti részének vidéki térségén található domboldal enged hozzáférést az úthoz és az Égei-tengerre nyíló kilátáshoz. Az ügyfél azt szerette volna, ha két hasonló rezidenciát terveznek, mely közel található egymáshoz és élvezi a tengeri kilátást. A természetes vulkanikus táj integrálása szintén fontos paraméter volt számukra, így ez lett a dizájn kiindulópontja.

Kapsimalis Architects A Kapsimalis Architects koncepciója szerint a domboldalból vágnak ki egy darabot és hozzák előrébb, megelőzve a sziget vulkanikus felszínén található kemény sziklák természetes erózióját, repedését, csúszását. Ez az új pozícióba helyezett mesterséges földdarab fedett átjárót képez, amely alatt a lakók beléphetnek a házba. Ez az épület hátsó részén egy rést hagy, ahol egy kis parkoló és egy második bejárat kap helyet a természetes kő által szolgáltatott háttérrel. Az új sziklába ezután vájják a nappali területeit.

Kapsimalis Architects A két kivájt ház nappaliból és étkezőből, konyhából, WC-ből, és egy fő lakosztályból áll gardróbbal és fürdőszobával. A kő magasságát kihasználva az emeleten egy szintén található egy szoba és egy fürdőszoba. Az mélyföldszinten tárolók, a gépház és egy esővízgyűjtő tank található. A házat mindkét oldalon nyitott terület határolja.

Kapsimalis Architects A házak hátsó részében található átriumban egy kültéri süllyesztett ülősarok kandallóval, míg a tenger felőli első udvaron sekély medence, napozóterasz és kinti étkező található. A látogatókat körkörös út fogadja, mely a bejárattól a ház alá fut és az udvari étkezőnél ér véget, körbevéve szőlőültetvénnyel, körtefákkal és bokrokkal.

Kapsimalis Architects A barlangszerű belső teret úgy tervezték, hogy egy sziklába vájt ház hangulatát keltse. Az egyes terek a földszerű geometria sokszögű láncvonalaiból adódnak, amelyek az erodált épülettömeg falán és mennyezetén található nyílásokkal és furatokkal a természetes fény sokféle vizuális átjárását és átmenetét teremtik meg.

Kapsimalis Architects A külső homlokzat föld árnyalatú és vakolatlan betonból áll, mely hasonló a vulkáni rétegekhez akár sima, kezeletlen, akár hasított felületként. Ugyanezt az anyagot és textúrát választották a belső felületek borításához, a padló pedig cement burkolatot kapott. Az ablakokat természetes fa kerek veszik körül, mely a bútorzaton is megjelenik, a szekrényekhez oxidált fém lemezeket, a többi bútordarabhoz pedig különböző természetes köveket használtak fel, így poros, matt textúrák és földszínek egészítik ki a barlanglakás atmoszféráját.