Kezdőlap Hírek Autók A Tesla Pod jelentheti a közlekedés jövőjét

A Tesla Pod jelentheti a közlekedés jövőjét

1582
0

A Tesla Pod Fábio Miguel Martins diplomamunkájában született meg. A tervező megálmodott egy moduláris autonóm szállítójárművet, amely személyszállításra és áruszállításra is alkalmas. A futurisztikus platformból tehát saját autót, tömegközlekedési járművet, de haszongépjárművet is lehet csinálni.

Tesla Pod

A lézerlokátorral, radarral, ultrahangos és optikai érzékelőkkel felszerelt jármű teljesen autonóm mozgásra képes, a főplatformot pedig különböző modulokhoz lehet kapcsolni. Ezt a mechanizmust azért alkotta meg a tervező, hogy az autóval többféle feladatot is el lehessen végezni.

 

Természetesen ez költségcsökkentő megoldást is jelent, hiszen a szimmetrikus platform szimmetrikus komponenseket feltételez. A főplatform közepén található rögzítőrendszerhez kapcsolódnak a különböző modulok, amelyek könnyedén cserélhetők. Martins szerint ezzel az autók száma is csökkenne a városokban, hiszen három feladathoz elég egy alap platform is.

Tesla Pod
A Private Module-ban négy ülés található. Az utastérben kényelmesen elférnek az utasok, a tolóajtóknak köszönhetően pedig szűkebb helyre is bepréselődhetünk az autónkkal.

Tesla Pod

A privát modul finom vonalai az egész járművön körbefutnak, és sportos megjelenést biztosítanak neki. Ezt a kabint kifejezetten arra tervezték, hogy az embernek csak bérelnie kelljen hozzá egy mozgó platformot, és már útra is kelhet.

Tesla Pod
A Public Module-ban akár tizenkét ember is elfér. Ezt a kivitelt is tolóajtókkal látták el, amitől a gép modern, összetett külsővel büszkélkedhet. A modulokat egyébként drónok kapcsolják rá a platformokra, nem meglepő módon.

Tesla Pod
A Commercial Module-t kifejezetten áruszállításra találta ki a tervező. Ez az autonóm rendszer sofőr nélkül is tökéletesen elboldogul. A négy négyzetméteres belső térben nagyobb méretű szállítmány is elfér, ám a külső designnak köszönhetően mégis kompakt külseje van a járműnek.

Tesla Pod

Tesla Pod