Kezdőlap Hírek Gasztrokultúra Trump kereskedelmi háborút indított, drágább lesz a bor és a sajt

Trump kereskedelmi háborút indított, drágább lesz a bor és a sajt

978
0

Az USA akár 11 milliárd dollár vámtarifát is kiróhat az EU importokra. Ez egy hosszú háború eredménye az Európai Unió és az USA között, aminek eredményeképp Trump óriási mértékű vámtarifát akar kivetni az európai importokra. Emiatt az amerikai vásárlóknak jóval többet kell majd fizetniük például a pezsgőért vagy olívaolajért.

Vámriposzt

Ez a lépés egy tizenöt éve tartó vita eredménye a WTO szabályozásairól, amelyek a Boeing és Airbus adótámogatását érintik. A World Trade Organization, vagyis Kereskedelmi Világszervezet a Boeing javára döntött, így a büntetővám összege meghaladhatja a 11 milliárd dollárt is. A Trump-kabinet olyan termékekre fogja ezt kivetni, mint a sajt, vaj és bor. Ez pont azokat az országokat fogja leginkább érinteni, amelyek a vitának résztvevői. A teljes lista tizennégy oldalas és helikopterektől kezdve luxustermékekig minden megtalálható rajta. Természetesen ez a vásárlókat fogja sújtani, hiszen az elképesztő árkülönbséget nekik kell majd kifizetniük.
A büntetővám életbe lépéséig még van néhány hónap, hiszen május 15-én még lesz egy kör vita, de a WTO egészen augusztusig nem fog hivatalosan döntést hozni az ügyben.
Mivel Amerika az Airbust támadja, az EU a Boeingre száll majd rá. A francia pénzügyminiszter még reménykedik benne, hogy baráti egyezségre tudnak jutni, de azért a biztonság kedvéért vásárolj be pezsgőből és sajtból, ha teheted.