Kezdőlap Hírek Hajók Úszó jéghegy vagy szuperjacht?

Úszó jéghegy vagy szuperjacht?

1608
0

A jachtok könnyen úgy tűnhetnek, mintha a jégtáblák sebességével mozognának, azonban ez a szuperjacht, ezt az összehasonlítást teljesen új szintre emeli.

Fata Morgana

A Fata Morgana, a rendkívüli, 110 millió dolláros, 230 láb hosszú hajó, melynek célja, hogy emlékeztessen az Északi sarkvidék tájképére annak érdekében, hogy ezzel is felhívják a figyelmet az éghajlatváltozásra – nevezetesen az Északi-sark újonnan megolvadt vizeire, amelyeken hamarosan elindulhat ez a superjacht is.

Fata Morgana
Fata Morgana – amely olaszul szó szerint azt jelenti, hogy „délibáb” – a monacói székhelyű tervező és művész, George Lucian elképzelése, aki a radikális hajók sorozatáról híres, ideértve az Origami és a „Dare to Dream” léghajóval kiegészített superjachtjának projektjeit is. A jeges tundra ihlette, koncepcióhajó fedélzete hasonlít a hóval borított sziklákra, és a jéghegyek formáira.

Fata Morgana
A hajót, amely jelenleg még csak koncepcióként létezik, rendkívül alacsony károsanyag-kibocsátásúra tervezték, ezt elősegítve egy hatalmas vitorlával is felszerelik, amely segíti a hajó meghajtását és az üzemanyag-megtakarítást. Erős hajótesttel tervezték, hogy a sarkvidéki jeges vizeken is biztonságosan vegyen minden elé kerülő akadályt, hatótávolságát tekintve, pedig a magasztos 7000 tengeri mérföldhöz közeli távolságot ígér. A Morgana csúcstechnológiájú érzékelőkkel is rendelkezik, amelyek képesek megfigyelni a víz hőmérsékletét és továbbítani az információkat a vonatkozó nemzetközi szervezetekhez.

Fata Morgana
A fedélzeten összesen 12 vendég és 18 legénységi utas tartózkodhat – beleértve a pilótát, a búvároktatót és a biztonsági személyzetet is. A hajón utazok élvezhetik a szabadtéri úszómedencét – amiről feltételezzük, hogy fűtött vizű (megújuló energiát felhasználva, persze) – és egy csillagvizsgálót, ahonnan páratlan kilátás nyílik az égboltra. Van egy helikopterleszálló is, ha a vendégeknek szállításra lenne szükségük az Északi sarkvidékre és onnan vissza.

Fata Morgana
Lucian elképzelése szerint Fata Morgana támogatást fog nyújtani az éghajlatváltozással foglalkozók számára – mind gyakorlati, mind szimbolikus értelemben. „Olyan jachtot akartam tervezni, amely majdnem teljesen elrejtőzik a sarkvidéki környezetben” – mondja a tervező.

„Ezenkívül egy jéghegyre hasonlító jacht emlékeztetné az embereket az éghajlatváltozás problémájára, valamint a valódi jéghegyek és jégsapkák olvadására.”

Miután elkészült, a Fata Morgana az Északi sarkkör újonnan megolvadt északnyugati átjárójába kerül bérbeadásra, amely korábban túl veszélyes volt a most már megolvadt jéghegyek miatt.