Kezdőlap Hírek Építészet Vízi vízió

Vízi vízió

Fotók: Mathieu Collos -
1311
0
SEA-STEM- Mathieu Collos

Ehhez a futurisztikus megélhetési vízióhoz a francia építésszel Mathieu Collos-val magunk mögött hagyjuk a szárazföldet és vízre szállunk.

SEA-STEM- Mathieu CollosA „SEA STEM” egy olyan ambiciózus koncepció, amely egy teljesen önfenntartó élőhelyet képzel el a vízen, amely minimális környezeti behatással bír csupán és amelyet kezdetben a Dél -franciaországi Palavas kikötőjétől 12 kilométernyire helyeznének el.

SEA-STEM- Mathieu Collos Mathieu Collos ezt a projekttel kíván reagálni a tengerszint emelkedésének és partszakaszok visszaszorulásának problémájára, amelyet ma már nem lehet figyelmen kívül hagyni. Leginkább az Occitanie régióra és Montpellliere tengerparti városára koncentrál az adott projekt keretében. Figyelembe véve a Dél-Franciaországban igencsak jellemző sűrűn lakott partszakaszokat, Collosnak az a javaslata, hogy gátak és partfalak építése helyett, meg kellene vizsgálnunk a tenger felé történő elmozdulás lehetőségét is.

SEA-STEM- Mathieu Collos A SEA STEM százszázalékban autonóm, azaz önálló energiaellátású, a nap-, szél- és hullámenergia segítségével; százszázalékban autonóm az élelmiszerelőállítás tekintetében a permakultúra és az akvakultúra révén; valamnint százszázalékban autonóm a vízgazdálkodásban az esővíz hasznosításával és sótalanításával. Sőt az élelmiszer-hulladék újrafelhasználásának köszönhetően százszázalékban autonóm a hulladékkezelésben is. Ezenkívül pedig az tengeri élővilág regenerálódását is elősegíti egy mesterséges zátony jóvoltából.
SEA-STEM- Mathieu Collos A projektet kivitelezői teljes mértékben meg vannak győződve arról, hogy a történet 100%-ban finanszírozható az ökoturizmus és a tudományos kutatások kombinálásával. Az 50 méter mély vízben a SEA STEM mesterséges zátonya ugyanis háborítatlan helyszínt biztosít a tengeri élet burjánzásához és az ehhez kapcsolódó tudományos kutatásokhoz. A zátony arra is szolgál, hogy a látogatók általa felfedezhessék és megismerhessék a tenger élővilágát.

SEA-STEM- Mathieu Collos Távol minden fényszennyezéstől, a kupola egy tökéletes helyszín arra, hogy a csillagokat fürkésszük. SEA STEM jóvoltából a látogatók olyan tevékenységekben vehetnek részt, mint a kite vagy a hidrofiling szörfözés, hogy ezáltal is segítsék a környezeti adatok gyűjtését a fedélzeti érzékelők segítségével.

SEA-STEM- Mathieu Collos A búvárkodás pedig segít rendben tartani a mesterséges zátonyszerkezetet, a workshopok pedig hozzájárulnak a SEA STEM evolúciójával kapcsolatos jövőbeli ötletek kidolgozásához. SEA-STEM- Mathieu Collos Ezzel a projekttel a Mathieu Collos nem csupán újra akarja gondolni élőhelyünkhöz való viszonyulásunkat, hanem új együttélési módokat is szeretne kínálni számunkra.