Tekintettel arra, hogy nem mindenkinek egyforma a toleranciája a csipős chili iránt, így előnyös lenne, ha létezne egyszerű, hordozható eszköz arra a célra, hogy objektíven fel lehessen mérni, hogy pontosan mennyire is csípős, azaz ízlelőbimbó izzasztó egyik másik paprika.
Nos, a tudósok nemrég kifejlesztettek egy pontosan erre a célra használható kütyüt – amely ráadásul egy okostelefonhoz is csatlakozik.
Chilica-Pod nevet kapó, chili alakú prototípust az Warakorn Limbut professzor által vezetett csapat dolgozta ki a thaiföldi Songkla Egyetemen. Egyszer használatos papír alapú elektrokémiai szenzorcsíkokat használ, amelyek nitrogénatomokkal kiegészített grafén nanolemezeket tartalmaznak.
Miután egy szárított chili mintát hozzáadunk egy etanoltartalmú oldathoz és felrázzuk azt, egy csepp ilyen folyadékot az egyik csíkra kell helyeznünk. A mintában található kapszaicin (amely éppen az az összetevője, amely a csípősségéért felel) oxidálódik, amikor a grafénnel és a nitrogénnel keveredik, elektromos töltést termelve – így minél nagyobb a paprika kapszaicin koncentrációja, annál nagyobb az áramerősség.
Ezért az áram erősségének mérésével a Chilica-Pod képes meghatározni a szóban forgó chili kapszaicinszintjét. Ez az információ pedig egy alkalmazás segítségével megjelenítésre kerül a szerkezettel összekapcsolt okostelefon képernyőjén.
A technológiát eddig hatféle chilin tesztelték, az eredmények pedig összhangban voltak a nagyobb méretű, drágább, laboratóriumi használatra tervezett berendezések által szolgáltatott értékekkel.
A fenti találmány amellett, hogy kiszolgálhatja a csípős ízlelési élmények szerelmeseit, az élelmiszerboltok és az éttermek számára is hasznos lehet, sőt az eszköz a kapszaicint tartalmazó gyógyszerek előállításában is fontos közreműködővé válhat. Erről az összetevő ugyanis azt állítják, elősegíti a zsírégetést, enyhíti a fájdalmat és csökkenti a cukorbetegek inzulin csúcspontjait is.