Kezdőlap Hírek Gasztrokultúra Erőmérő

Erőmérő

807
0
Chilica-Pod

Tekintettel arra, hogy nem mindenkinek egyforma a toleranciája a csipős chili iránt, így előnyös lenne, ha létezne egyszerű, hordozható eszköz arra a célra, hogy objektíven fel lehessen mérni, hogy pontosan mennyire is csípős, azaz ízlelőbimbó izzasztó egyik másik paprika.

Nos, a tudósok nemrég kifejlesztettek egy pontosan erre a célra használható kütyüt – amely ráadásul egy okostelefonhoz is csatlakozik.
Chilica-Pod Chilica-Pod nevet kapó, chili alakú prototípust az Warakorn Limbut professzor által vezetett csapat dolgozta ki a thaiföldi Songkla Egyetemen. Egyszer használatos papír alapú elektrokémiai szenzorcsíkokat használ, amelyek nitrogénatomokkal kiegészített grafén nanolemezeket tartalmaznak.
Chilica-Pod Miután egy szárított chili mintát hozzáadunk egy etanoltartalmú oldathoz és felrázzuk azt, egy csepp ilyen folyadékot az egyik csíkra kell helyeznünk. A mintában található kapszaicin (amely éppen az az összetevője, amely a csípősségéért felel) oxidálódik, amikor a grafénnel és a nitrogénnel keveredik, elektromos töltést termelve – így minél nagyobb a paprika kapszaicin koncentrációja, annál nagyobb az áramerősség.
Ezért az áram erősségének mérésével a Chilica-Pod képes meghatározni a szóban forgó chili kapszaicinszintjét. Ez az információ pedig egy alkalmazás segítségével megjelenítésre kerül a szerkezettel összekapcsolt okostelefon képernyőjén.
Chilica-Pod A technológiát eddig hatféle chilin tesztelték, az eredmények pedig összhangban voltak a nagyobb méretű, drágább, laboratóriumi használatra tervezett berendezések által szolgáltatott értékekkel.
A fenti találmány amellett, hogy kiszolgálhatja a csípős ízlelési élmények szerelmeseit, az élelmiszerboltok és az éttermek számára is hasznos lehet, sőt az eszköz a kapszaicint tartalmazó gyógyszerek előállításában is fontos közreműködővé válhat. Erről az összetevő ugyanis azt állítják, elősegíti a zsírégetést, enyhíti a fájdalmat és csökkenti a cukorbetegek inzulin csúcspontjait is.