Kezdőlap Hírek Gasztrokultúra A világ legritkább sörei

A világ legritkább sörei

6325
0

Sokféle sör létezik a világon, világos, sötét, kézműves sörök, gyümölcsízű sörök, sőt még csokoládéízű sörök is, és úgy tűnik, minden évben van valami újdonság, amit ki lehet próbálni, hiszen a sörfőzés művészete folyamatosan fejlődött az elmúlt évtizedben.


A technológia és az új módszerek kibővítették a sörkészítés lehetőségeit és kreativitását, de ez azt is jelenti, hogy a hagyományos sör ritkábbá vált, és egyes fajtákat nem könnyű beszerezni. Ez nagy felhajtáshoz, sőt, egyes márkák és italok körül világszerte kultikus rajongótáborhoz vezetett.
Ahhoz, hogy egy sör ritka sörnek minősüljön, három alapvető jellemzőt kell figyelembe venni: az előállítás nehézsége, az előállított mennyiség (általában kis tételek) és a hozzáférhetőség, azaz az a tény, hogy nem mindenhol kapható a világon.
Valami akkor ritka és exkluzív, ha messzire kell utazni ahhoz, hogy megkóstolhassuk vagy birtokolhassuk, ami szintén nagyobb kíváncsiságot és érdeklődést vált ki az ínyencek körében. Még a sörök esetében is vannak olyan sörfőzdék, amelyek bizonyos italokat titokzatossággal öveznek, és mindannyian tudjuk, hogy ez növeli a kíváncsiságot (már csak azért is, hogy kiderüljön, megéri-e az egész felhajtást).
Vannak olyan esetek is, amikor bizonyos söröket csak akkor lehet megkóstolni, ha elutazunk a gyártásuk helyszínére, mivel a származási országukon kívül vagy más államokban nem árulják őket.
Állítólag a legritkább sört a világon a Szent Sixtus apátság trappista szerzetesei főzik a vletereni Brouwerij De Sint-Sixtusabdijben, csak kis mennyiségben.
A szerzetesek hetente egyszer főzik a sört, hogy pénzt gyűjtsenek a kolostoruk számára, és havonta egyszer a helyszínen és az utca túloldalán lévő kocsmában árulják. Ehhez előbb időpontot kell kérni és természetesen Belgiumba kell utazni.
Ez a sör 2008-ban jelent meg először, limitált kiadásban, és a világ egyik legkeserűbb söre. A sör minden évben más recept alapján készül (így nem kóstolhatod kétszer ugyanazt), és csak kis mennyiségben, egy meghatározott napon kerül forgalomba, így még ha a megfelelő helyen vagy a megfelelő napon is vagy, akkor is előfordulhat, hogy emár elfogyott.
Ez a sörfőzde az egyik legikonikusabb, ha kézműves sörökről van szó, és a Heady Topper sörüket különösen nehéz beszerezni, mivel kis tételekben készül. Vermont talán nem az első hely, ami eszünkbe jut, ha sörről beszélünk, de az USA keleti partján fekvő állam népszerűsége és hírneve egyre nő, és a Heady Topper is ennek része. Nem egy rendkívül ritka vagy elérhetetlen sör, de nagyon jó, és sokak kedvence lett.
Ezek a sörök az őket készítő sörfőzdében kaphatók, és a szakértők szerint ez az a két sör, amelyért sokan hajlandóak utazni. A Pliny the Elder kicsit elterjedtebb, és Kaliforniában több helyen is megtalálható, de a Younger ritkább, így az Egyesült Államok egyik legkeresettebb söre. Ez egy limitált kiadású Triple IPA, amelyet évente csak egyszer lehet megkóstolni a sörfőzdében, és a látogatáshoz előzetesen jegyet is kell váltani.
Ez a sör kultikus itallá vált, részben azért, mert ez is egy olyan sör, amelyet csak abban a massachusettsi sörfőzdében lehet megkóstolni, ahol készül. A Julius egy gyümölcsös IPA 6,8%-os alkoholtartalommal. A vállalat leírása szerint “élénk és lédús, mangó, őszibarack, maracuja és citrusfélék keverékének ízével”. A lágy, párnázott szájíz és a lekerekített keserűség biztosítja, hogy ne fárassza el a szájpadlást.”
Ha már a ritka söröknél tartunk, ebből a sötét, hordóban érlelt sörből mindössze 400 palackot adnak el. A sört gondosan és hosszan főzik, hogy kifejlődjenek az eszpresszó ízjegyei, a bourbon juharszirup és a cég szerint a “csokoládés brownie” íze.