Kezdőlap Hírek Gasztrokultúra Kólásüveg óceáni műanyaghulladékból

Kólásüveg óceáni műanyaghulladékból

1602
0

A Coca-Cola bemutatta a világ első palackját, amelyet az óceánból származó újrahasznosított műanyaghulladékok felhasználásával készítettek. A megavállalat elindított egy kezdeti kiadást 300 palackkal, amelyek 25%-ban a Spanyolországban és Portugáliában önkéntesek által 84 strandtisztítás során összegyűjtött tengeri hulladékokból készültek.

Kólásüveg óceáni műanyaghulladékból

Az új palackoknál felhasznált újrahasznosítási technológia a Coca-Cola és az egyik PET műanyag beszállítója, a Holland Ioniqával folytatott közös együttműködésnek az eredménye. Az óceánokból kihalászott tengeri műanyagokhulladékok feldolgozásához az Ioniqa depolimerizációs technológiáját alkalmazták a PET műanyagok monomerjeire bontásához, amit ezután az Indorama Ventures vállalata felhasználható műanyaggá polimerizálta. 2020-tól a Coca-Cola azt tervezi, hogy néhány termékénél bevezeti a továbbfejlesztett újrahasznosítási technológiát alkalmazó palackjait.

Kólásüveg óceáni műanyaghulladékból

„A továbbfejlesztett újrahasznosítás hatása globális szinten érzékelhetővé fog válni” – mondja Tonnis Hooghoudt, az Ioniqa Technologies vezérigazgatója. „A Coca-Colával és az Indoramával közös együttműködésünk célja, hogy megmutassuk, mit nyújthat ez a technológia. Új üzemünk már működik, és alkalmazza ezt a technológiát, így ezzel is igyekszünk elérni, az egyszer használatos műanyag és a műanyag hulladék fogalmának teljes megszüntetését.”

A Coca-Cola célja, hogy az „egyszer használatos műanyag” kifejezés feleslegessé váljon, mind üzleti életükben, mind azon túl. Ha az ötletet tömegtermelésben is megvalósítják, akkor a Coca-Cola lesz az első vállalat az FMCG (gyorsan mozgó fogyasztási cikkek) szegmensben, amely italokat és ételeket újrahasznosított műanyaghulladék-csomagolásban értékesít.