Kezdőlap Magazin 2021-1 Séfkabát nélkül

Séfkabát nélkül

Fotók: Hrotkó Bálint, RTL Klub, Rácz Jenő -
827
0
Séfkabát nélkül

Kis túlzással kijelenthetem, hogy a közelmúlt minden Konyhafőnök-évadának zsűritagjával sikerült már beszélgetnem. A dreamteam legfiatalabb mesterszakácsa Rácz Jenő, aki három évvel ezelőtt csatlakozott a műsor „bíráinak” csapatához. Szakmai életútja alighanem a legmozgalmasabb mindhármuké közül. Őrületes egy évtized van a háta mögött, megjárta Angliát, Dániát, Szingapúrt és Sanghajt, ez utóbbi metropoliszban a legfiatalabb magyar séfként, huszonhat évesen behúzza az első Michelin-csillagát. Talán ezért érzem azt vele kapcsolatban egész beszélgetésünk alatt, hogy fiatal kora ellenére olyan, mintha már két ember életét is megélte volna.

Szinte már otthonosan mozgok a Hyundai budaörsi szalonjában, ugyanis Lékai-Kiss Ramóna után Rácz Jenővel is ide beszéljük meg az interjút. Semmi sincs véletlenül, hiszen Ramóna és Michelisz Norbert mellett Jenő a márka zászlóshajója, a Santa Fe márkanagykövete, s éppen a találkozásunk délutánján ült át a régiből a modell legújabb változatába. A séfkabátot tehát most a zakó váltotta le, és a konyhai ínycsiklandozó illatok helyett az új autó szaga és némi benzingőz társult a beszélgetésünkhöz. Az is igaz, hogy bármennyire is akartunk, nehezen tudtunk volna stílszerűek lenni, hiszen a pandémia miatt lakat került az éttermek ajtajaira. Sajnos Jenővel is csak jövő időben tudunk beszélgetni a megnyitásra váró Rumourról, pedig eredendően azt terveztük, hogy az interjú ott készül majd, ehelyett maradt az autószalon rendhagyó romantikája. Érzem, hogy ennek hatása csak lassan oldódik nála, az arcán sokáig megragadó csibészes mosoly a karnyújtásnyi távolságban lévő új autóra pillantva villan fel. Biztosra veszem, hogy gondolatai már sokkal inkább a jövőben kalandoznak, semmint az idáig vezető emlékekben, ennek ellenére nem lenne teljes a sztori, ha egy kicsit nem tekernénk vissza az idő kerekét.

Séfkabát nélkülBarna András (B. A.): A lányom egyidős veled, és pontosan emlékszem a tizennyolcadik születésnapjára. Talán ez volt az első olyan alkalom, amikor saját bulit szervezett, az aggódó szülők áldásával. Te ugyanennyi idős voltál, amikor egy hétmérföldes csizmával kiléptél a nagybetűs életbe. Ezt hogyan élték meg a szüleid?