Kezdőlap Hírek Hajók Sólyom a vizen

Sólyom a vizen

1011
0
Ulstein

Az Ulstein legújabb kutatójacht koncepciója több értelemben is az élen jár: egyrészt olyan hegyes az orra, akár egy fehércápának, másrészt modern technológiájának köszönhetően a föld legtávolabbi sarkain is lehetővé teszi az óceánkutatást.


Az Ulstein úgy építette ki a CX127-ként elnevezett óriási, 456 láb hosszú hajótestet, hogy a legkíméletlenebb körülményeket is jól bírja. Az X-Bow logóval ellátott jégosztályú kutatójacht akármekkora hullámokkal megbirkózik.

UlsteinAz Ulstein eredetileg a kereskedelmi hajószektor számára fejlesztette ki az X-Bow dizájnt. Az első X-Bow hajó a 2020-as Olivia O szuperjacht, ami különleges formájának köszönhetően nem csapódik a hullámoknak, hanem egyenesen beléjük fúródik. Ennek következtében a jacht nem vet hullámokat, és csökken a víz ereje és ellenállása is, ami nemcsak simább és szárazabb utat biztosít az utasok számára, de a hajótestet is megvédi az idő előtti elhasználódástól.
UlsteinAz X-Bow szerkezetű jachtokon ráadásul tágasabb beltér alakítható ki, mint más, hasonló méretű hajókon. A CX127 esetében ezt a pluszterületet korszerű, óceánkutatáshoz szükséges tudományos berendezések és laboratóriumok kiépítésére használták fel.
UlsteinA16000 GT-s hajó ezen kívül 12 vendégkabinnal, valamint egy 120 főt befogadó személyzeti részleggel rendelkezik. Luxusszolgáltatásokban persze nincs hiány. Az utasok számos medence, szabadtéri étkező részleg, bár és napozó részleg közül válogathatnak.
UlsteinEzen kívül a CX127-en jut hely még 2 helikopternek, valamint ROV és AUV mélytengeri távirányítású robotoknak. Egy ilyen méretű felfedezőhajóról nem hiányozhat a daru sem– az A-formájú szerkezetnek és a nedves tornácnak köszönhetően könnyedén elhelyezhetők a tengeralattjárók, segédhajók és egyéb eszközök.
UlsteinAz Ulstein két másik, a CX 126 és a CX128 koncepcióhajóval együtt mutatta be CX127-t. Szóvivőjük elárulta a Robb Report-nak, hogy a vásárlók mindhárom modellt a saját igényeikre szabhatják. Többet már nem is nyújthat egy hajógyár. Az biztos, hogy hamarosan több fehércápaszerű szuperjacht fog körözni a nyílt tengeren.