Kezdőlap Hírek Autók Új sportmodellel bővül a friss Toyota Yaris családja

Új sportmodellel bővül a friss Toyota Yaris családja

1286
0
Toyota Yaris

Motorsport-ihletésű, nemes anyagokból építkezik, futóműve is igényes, de a GR Yaris brutális turbómotorját nem kapja meg a Toyota GR Yaris RS, a márka – egyelőre – belpiacos újdonsága.

Toyota YarisAlumínium motorházfedél és nyílászárók, szénszálas tetőlemez: bármely sportautó megirigyelné a Toyota GR Yaris karosszéria-adatait. Nem véletlenül, hiszen a 272 lóerős modell a Toyota új rali-versenyautójának a homologizációs alapja, amely különlegesen hangolt sport-futóművével is kimagaslik a mezőnyből. Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy a GR Yaris az egyik legkívánatosabb újdonság a jelenlegi autópiacon, még azok számára is, akiknek valójában kínszenvedés volna az élet a telivér versenycsikóval – akár azért, mert nem eléggé felkészültek arra, hogy vezessék, akár azért, mert valójában csak a stílus tetszik nekik, de a városi csúcsforgalomban nincs szükségük a világszínvonalú hajtásláncra.

Toyota YarisA Toyota japán ügyfeleinek szerencséje van: a vállalat ugyanis hazai piacán nem egy, hanem három kivitelben hozza forgalomba a GR Yarist. Az RC verzió maga a homologizációs modell, amelyből kiszereltek számos „felesleges” tömegnövelő extrát (például a multimédiás rendszert). Az RZ minden műszaki részletében megegyezik az RC variánssal, az elöl-hátul részlegesen önzáró differenciálművel szerelt, szabályozható összkerékhajtástól kezdve a speciális hatfokozatú kézi váltón át a kovácsolt BBS keréktárcsákig, de nem nélkülözi a kényelmi extrákat sem – és mindezért 30 kilós ballaszttal fizet.

Toyota YarisAz igazi különlegesség viszont a GR Yaris RS. Az Európában nem kapható modell megőrzi a drága anyagokból építkező, háromajtós karosszériát, a sportos futómű-beállításokat, valamint a sportabroncsokkal szerelt, kovácsolt BBS könnyűfém keréktárcsákat, a hajtásláncot azonban egy jóval prózaibb darabbal váltja ki. Az 1.5 literes, soros háromhengeres benzinmotor és a tíz, előre programozott áttétellel üzemelő, de valójában fokozatmentes (Direct Shift CVT) sebességváltó párosítása szerényebb menetteljesítményeket eredményez (a motorteljesítmény mindössze 120 LE), viszont cserébe a fogyasztása is jóval alacsonyabb, és nyilván a biztosítási költségek is kedvezőbbek.