Kezdőlap Hírek Hajók Futura, a hibrid szuperjacht

Futura, a hibrid szuperjacht

944
0
Futura

A Vripack 66m-es Futura koncepciója fosszilis energiahordozó-mentes hibridmeghajtású, luxus szuperjacht.

Az amszterdami Vripak szerint a fejlődés megkívánja a határok feszegetését, a meglévő technológiák szintézisét annak érdekében, hogy az elvárások is fejlődjenek. A dizájn stúdió mindig ennek szellemében dolgozott és olyan után kutatott, mely elsőre lehetetlennek tűnt.

FuturaA Futura célja, hogy megmutassa a világnak, hogy egy teljesen felszerelt szuperjacht is lehet egyszerre elegáns és fenntartható. “A fenntarthatóság elérése igazi dizájn kihívás, nem várunk arra, hogy a tulajdonosok kérjék ezt a technológiát, bemutatjuk neki a koncepciót, mely a fenntartható megoldásokon alapszik” – nyilatkozta Bart Bouwhuis, a Vripack kreatív igazgatója. “A tulajdonosoknak csak akarni kell.”

FuturaA “vágy” egy ívelt, szemet gyönyörködtető külsővel kezdődik, mely a “természetet hivatott utánozni” Marnix Hoekstra, kreatív igazgató szavaival. Vékony és elegáns, valamint a hasonló hosszú jachtokhoz képest harmad annyira magas. A keskeny tat optikailag szélesíti a hajtó felülről nézve, mint egy bálna teste, az üveg struktúra pedig rombusz alakú bordákat ad neki, mely formát és stabilitást ad neki. Az üveg jelentős tömeget is megspórol, míg a felső fedélzetet áttetszővé teszi.

Futura“Mindent láthatsz a hajón” – mondta Bouwhuis. “A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a Futurán mindenki a saját dolgával foglalkozik, mégis tudják, hogy hol vannak és mit csinálnak a családtagok és barátok.”

FuturaBelül az egyedi eltolt szintes megoldás a lounge területével kezdődik, mely az úszó platformmal kezdődik. A lounge egy beach house és hat vendég lakosztály felé vezet, valamint hozzáférést nyújt a fő fedélzethez, ahol az alfresco étkező kapcsolódik a medencével és a napozóterasszal, mely utóbbi akár helikopter leszállóként is használható. A vendégek akár partizhatnak is, mivel a medencére és teraszra egy teljes DJ pult néz.

FuturaA fosszilis energia-mentesség a hibrid dízel-elektromos motorokkal kezdődik, melyek növényi alapú dízelt használnak, így a szén-dioxid kibocsátása 90%-kal csökken, a kén-dioxid és nitrogén-monoxid kibocsátása pedig 30%-kal. A gázosító optimalizálja az üzemanyag keveréket, hogy csökkentse az el nem égett üzemanyag mennyiségét a kipufogóban, míg a katalizátor neutralizálja a maradékot.

FuturaA sárkányrepülő egy gombnyomásra szabadul fel és beindítja a generátort, mely az elektromos energiát a teljesen organikus sós vizes és homokos alapú akkumulátorokba tölti. A “bio” felszereltség a lítium-ionos akkumulátoroknak megfelelő teljesítményt produkál, végtelen számú töltéssel, viszont nem képes a magas intenzitású kémiai cellák kisülésére. Hoekstra és Bouwhuis szerint a Futura név nem valami jövőbe illő science fiction. Ehelyett olyan technológiákat és rendszereket terveztek, melyeket már használnak.

“Úgy döntöttünk, hogy inkább az élvonallal haladunk, mint vezessük azt, hogy megmutassuk, mi minden lehetséges” – nyilatkozta Hoekstra.