Kezdőlap Hírek Gasztrokultúra Karaténkoktélok

Karaténkoktélok

1342
0
Koktélok

Hiányzik a kedvenc helyed és koktélod? Ezek az ínycsiklandó üveges változatú koktélok kicsit enyhíthetik a karantén idején az űrt.


Mostanra már vagy saját magunk is profi mixerré váltunk vagy fájdalmasan hiányoljuk a kedvenc helyünket még a “régi, normális” időkben. Ha mindig úgy gondoltad, hogy egy igazi koktélt csak egy profi helyen lehet elkészíteni és az ahhoz passzoló pohárban felszolgálni, hát a Covid-19 világjárvány sokat bizony hozott meglepetéseket és házilag kotyvasztott karantén-koktélokat, amik mellesleg nem mindig sikerültek borzalmasra. Ha mégis, akkor itt vannak a “márcsakinnikell” prémium koktélok. Válogatásunk olyan üveges és dobozos koktélokat tartalmaz, melyeket akár a virtuális “happy hour” alkalmával is nyugodtan megvillogtathatunk a laptopon barátainknak. Nem pont olyan, mintha kedvenc koktélbárunkban ülnénk, de ez is megteszi. Egy stílusos pohárral és némi dekorációval pedig már majdnem olyan mint az igazi.

Dante Bottled Negronis

2019-ben az NYC Stalwartot szavazták meg a világ legjobb bárjának, melynek csapata most üveges koktéljaival brillírozik. Ezeket akár helyben felvehetjük vagy házhoz is szállítják.

KoktélokA Negronis a klasszikus üveges változata, melyben Bombay Sapphire, Campari és Martini & Rossi édes vermut keveredik. Ha pedig az itallap többi része is csábít, jöhetnek a Negroni variációk akár Old Fashioned whiskey-vel, gin és vodka martinikkel. A legjobb közülük az Unlikely Negroni, melyben a gint tequila váltja fel, kerül bele Cocchi Torino, banán, kókusz, ananász és szezám, így a klasszikus tökéletes trópusi csavara lesz.

Siponey

Ez az elegáns dobozos koktél három éves rozs whiskey-ből, helyi mézből és citromléből áll, száraz, kissé savanyú íze pedig a száraz pezsgőre emlékeztet.

KoktélokProfitja egy részét a méztermelő méhpopuláció pótlására fordítja, így tiszta lelkiismerettel ihatajuk. Tavasszal dobják piacra, először New Yorkban.

Empirical Spirits – ízesített, hármas csomagban

A határokat feszegeti az Empirical Spirits italaival pont úgy, mint a legendás koppenhágai Noma étterem ételeivel, ami persze érthető, hiszen alapítói alkották a Nomát is. Desztillációs és fermentáló technikákkal kísérleteznek és a világ minden tájáról szerzik be összetevőket, melyekkel olyan ízeket próbálták megalkotni, amelyek bizonyos helyeket és időket idéznek vissza.

KoktélokNem egyszerű fába vágták fejszéjüket kész koktélokkal, viszont ki csinálná náluk jobban. A három üveges “kóstoló” csomag elemei a Plum, az I Suppose (“édes, marcipános, virágos, világos”) és az Ayuuk (“földes, sötét vörös gyümölcsös, füstös”), melyeket akár önállóan, akár keverve ihatunk.

Hochstadter Slow & Low Rock and Rye

A rozs whiskey, kemény cukorka szirup és más ízesítők keverékével a Rock & Rye a 19. századba repít vissza, amikor ez még gyógyszernek számított.

Koktélok2013-ban hozta vissza a Hochstadter a Rock & Rye-t a koktélok purgatóriumából, nemrégiben pedig annak dobozos változatával állt elő. Ezt a verziót narancs, méz, Angostura keserű és egy kis kemény cukorka ízesíti.

A finn Long Drink: Strong

Koktélok
Az 1952-es Helsinki Olimpiára repít vissza a Long Drink éles, szénsavas gin és grépfrút keverékével, amely se nem túl édes, se nem túlságosan borókás. Ez a fantasztikus meleg ital akár a tengerpartra is elrepít a karantén idején nyitott ablakunknál.

Amor y Amargo Unfinished Story

Egy dolog jellemző a new york-i Sother Teague-re a keserűk és amari templomában, hogy teljesen mentesek a gyümölcslevektől, minden koktéljuk csupán szeszesitalokból áll.

KoktélokAz Unfinished Story eredetije akár elviltelre, akár házhoz szállítással is elérhető New Yorkban. Bertoux Brandy, alma brandy, limoncello és absinthe, némi kis csavarral.

Cocktail Squad Bourbon Smash

A Cocktail Squadot egy házaspár alapította Boulderben, akik annyira imádták a koktélokat, hogy elkérték a receptet a mixertől, majd több, mint 100 dollárt költöttek csak a hozzávalókra. Ekkor villant fel az a bizonyos villanykörte, amely elvezette őket egy sorozat dobozos koktél megalkotásához.

KoktélokA Bourbon Smash az egyik legújabb kreációja, sokkal összetettebb az eddigieknél, szeder, menta és citrom ízesítik, ami egy borzalmas recept is lehetne, viszont ők valami hihetetlent alkottak belőle, ami még a dobozból is igazi koktélnak tűnik. Pohárból jégkockával csak még jobb, de dobhatunk bele egy pár mentalevelet is.

Drnxmyth Eastside

Mindig kihívás volt a friss hozzávalók felhasználása a koktélokban, a kaliforniai Drnxmyth-nek pedig egy trükkel sikerült újat alkotni, egy kétkamrás tartállyal, mely külön tárolja az összetevőket. Ez az Eastside koktél esetében azt jelenti, hogy az uborka pürét a mentás vízzel és friss citrommal különválasztja a gintől. Ha a tetejét megtekered, összekeveredik.

KoktélokRázd meg, öntsd ki és egy nagyon rendben lévő frissen készített hatású koktélt kapsz. A márka öt koktéllal állt elő, melyeket mixerek fejlesztettek ki.

Novo Fogo Sparkling Caipirinha

Amerikában a mixerek között széles körben ismert Novo Fogo cachaças-a és van egy kicsi, de annál szenvedélyesebb rajongói köre is.

KoktélokA dobozos caipiriha igazságot szolgáltat a szeszes italoknak, tökéletes egyensúlyban van a lime lé, cukor és az erős cachaça egy kis szénsavassággal. Készítenek még mangó és passion fruit ízesítésűt is a klasszikus mellé.

Mai-Kai Bottled Jet Pilot

A Fort Lauderdale-béli Mai-Kai az egyik leghíresebb tiki bár a világon, mely 1956 óta szolgálja fel magas oktánszámú rum keverékét. Bár most hiányzik a dinner-and-a-show, de szerencsére néhány koktélt kínálnak elvitelre. A szerencsés helyiek négy klasszikus közül választhatnak a Mai-Kai itallapjáról.

KoktélokA Mai Tai és a Pina Colada után tempóváltás következik a Jet Pilottal, melynek receptje titkos, viszont úgy írják le, hogy “gyors és bátor, a nehéz testes rumok és gyümölcslevek keveréke”. A bár csupán gallonként ad el belőle, így biztosan tovább tart, mint a “happy hour”. A Mai-Kai szerint a körülbelül 15 adag körülbelül két hétig is eláll a hűtőben, bár ha lenne, már nem lenne.