Kezdőlap Kiemelt Szabadidős quadrokopter

Szabadidős quadrokopter

1017
0
eVTOL

Az együléses, négy propelleres repülőgép akár az udvarról is felszállhat, tehet néhány kört a környéken és könnyedén landolhat a golfpályán vagy akár a tengerparton. Ezért a Star Wars rajongók mindenképp irigyelni fogják a boldog tulajdonost.


A WatFly Atlas nevű, egyszemélyes, helyből függőlegesen felszálló és landoló elektromos gépe (eVTOL) lehet az első szabadidős verzió a piacon. A cég jövőre dobná piacra az Atlast 150 ezer dolláros árcímkével.

eVTOLGonzalo Espinoza Graham, a WatFly társalapítója szerint az Atlas ötlete akkor született, amikor látott néhány ember túlméterezett kerti quadrocoptereket építeni úgy öt évvel ezelőtt. “Nagyon gyorsan rájöttünk, hogy az autonóm függőleges fel- és leszállásra képes elektromos gépek jelenthetik a következő lépcsőt, így hozzáláttunk a munkához” – nyilatkozta.

eVTOLGraham egy kisebb eVTOLra koncentrált, mert azzal könnyebb repülni, azt fenntartani és hitelesíteni. Elsőszámú anyagként könnyű szénszálat választott. Maga a jármű úgy néz ki, mintha a legújabb Star Wars részből lépett volna ki, 2.5m magas, szárnytávolsága pedig 4.5m. Graham és partnere, Abinesh Chandrasekhar az elektromos meghajtást választotta az Atlas számára, mert az csendesebb és gyorsabban vezérelhető. Graham szerint bárki elvezethető, mert rendelkezik ütközés-elkerülési rendszerrel és vész esetére ejtőernyővel.

eVTOLAz Atlas sebessége elérheti a 200km/h-t és 114kg szállítására képes. Akkumulátora körülbelül negyede a Tesláénak és két óra alatt feltöltődik. Ez körülbelül egy óra repülésre és 15 perc lebegésre elegendő.

eVTOLA repülő igazi szépsége, hogy minősített FAA Ultralight Part 113 lesz, így tulajdonosának nem lesz szüksége pilóta engedélyre. A repülés pusztán szabadidős célokat szolgálhat és kizárólag forgalmas területeken kívül repülhet, beleértve a városokat és néhány meghatározott légteret. A feltalálók az FAA minősítést jövőre várják.

Graham szerint az Atlas áttörést jelent az eVTOL szegmens számára, mivel nagyobb verzióban is elérhető lesz. A jövőben négy egy lépéssel előre vinné, “míg a fizikusok kitalálják, hogyan lehet teleportálni, a repülés a legjobb, amit tehetünk”- mondta.