Kezdőlap Hírek Tech Régi zongorából 20 hangszer analóg hibridje

Régi zongorából 20 hangszer analóg hibridje

1411
0

A 2010-ben Kijevben létrejött Brunettes Shoot Blondesindie rock banda egy 19. századi zongorából egy olyan gépet hoztak létre, amely 20 hangszert egyesít magában.

Hibrid zongora

Legutóbbi, Houston című számukhoz készült videóklipjükben is feltűnik az analóg hibrid, amely három részből áll: egy központi, amely magát a zongorát foglalja magába, a bal oldalon vannak a hegedűk, cselló, orgona és a xilofon, míg a jobb oldalon az ütős részleg található.

„Szerencsések vagyunk, hogy rábukkantunk erre a 19. századi versenyzongorára egy kis faluban nyugat-Ukrajnában” – mesélte Andrew Kovaliov (Brunettes Shoot Blondes tagja, zeneszerző, videóklip rendező, kreatív) a Thomann-nak. „Régóta nem használták már. A vicces, hogy az elszállítása Kijevbe majdnem ugyanannyiba került, mint maga a hangszer.”

Hibrid zongora
Még ha a banda nem is tudta, a legjobb dolog a vintage zongorában a teste volt, amelynek csak két párhuzamos öntöttvas korlátja volt vékony fa elemekkel és sok szabad hellyel – ez olyasvalami, ami modern zongoráknál nem fordul elő, hiszen a kereszt alakúhúrtartók csak kevés helyet hagynak szabadon. A banda fogta, és átalakította a zongorát: a központi részt meghagyták, csak néhány húrt kellett kicserélni, és a középső regiszterhúrokat tartották meg. A basszusesetében az első zongora szakasz oktávját váltották basszus húrokra. Emellett a pedált balra tolták, így több hely van a jobb oldalra ülőnek.


A jobb oldali szekcióban található az összes ütős hangszer, és ugyanazt a mechanizmust használják itt is, mint a zongoránál: egy bizonyos billentyű lenyomására a kalapácsok a másik oldalra csapódnak. Annyi a különbség, hogy a húrok helyett tamburinokra, cimbalmokra stb. ütnek meg.

Hibrid zongora
Végül a bal oldalon két hegedű, egy cselló, orgona és egy harmonika helyezkedik el, amelyek mind egy varrógép mechanizmusa szerint működnek. Amikor a videóklipet vették fel élőben 17 kicsi és közepes méretű mikrofon rögzítette egyszerre a hangszert.