Kezdőlap Hírek Sportcipő vagy bőrcipő?

Sportcipő vagy bőrcipő?

1268
0
Sportcipő vagy bőrcipő?

Egy a ShopAlike által készített új felmérés kimutatta, hogy a válaszadók 78%-a évente legalább egyszer vásárol új cipőt. A cipész Allan Nielsen-nel beszélgettünk, hogy meghatározzuk a legfenntarthatóbb választást abban az esetben, ha vásárláskor a hosszú élettartam a fő szempont: sportcipő vagy bőrcipő?

A sporttól az utcai viseletig: A sportcipők már több mint egy évtizede meghatározzák a cipőtrendeket, és továbbra is kedvező választások mind mindennapi, mind formális viseletként. A ShopAlike által készített új felmérésben a válaszadók 87%-a nyilatkozott arról, hogy hord sportcipőt mindennapi viseletként: 25%-uk nyilatkozta, hogy évente egyszer vásárol új sportcipőt, 53%-uk pedig évente legalább kétszer vásárol új párt. De meddig hordható egy pár sportcipő a bőrcipőhöz képest – és mi a leggazdaságosabb választás?

Sportcipő vagy bőrcipő?Jótol a szörnyűig: Hogyan változott a minőség?

Annak érdekében, hogy megértsük a sportcipők és bőrcipők közötti fő különbségeket a költségek és az élettartam terén, Allan Nielsennel beszélgettünk, a Mr. Lihn -től, aki az elmúlt 42 évben cipészként dolgozott Koppenhágában. Megjegyezte, hogy egyértelmű változás észlelhető az üzletben: “Most már csak sportcipőt viselnek az emberek”, mondja, és rámutat arra, hogy a bőrcipők iparában is jelentős változások észlelhetők: “A munka nem változott, de a cipők igen. A minőségtől a szörnyű minőségig; a cipők most könnyebben törnek, mivel a bőr nem olyan jó mint korábban. Olyan, mint a túl gyorsan és rosszul készült fércmű,” hangsúlyozza.

Legjobb vétel és miért: Sportcipők vagy bőrcipők?

Karbantartási költségek: Bőr kontra sportcipő

Sportcipő vagy bőrcipő?A szerves anyagok, mint a bőr, valamivel nagyobb gondoskodást igényelnek, mint például a polírozás, a cipőfűzők viaszolása vagy cseréje, vagy a sarok és talp javítása. A sportcipők karbantartása gyakran csak a fűzők cseréjét és a sérült részek ragasztását vagy varrását foglalja magában. Az, hogy milyen gyakran kell bármelyik cipőt javítani, attól függ milyen gyakran viseled, de van néhány durva becslés, amelyet figyelembe lehet venni: A sportcipők éves karbantartása – Allan Nielsen szerint – körülbelül 5294 Ft (15€), míg a bőrcipők javítása 2471 Ft-tól (7€) (csak polírozás) akár 24705 Ft-ig (70€) vagy akár annál magasabb összegig is emelkedhet (új elülső talp, sarokcsere, polírozás, fűző-lakkozás).

Miért fog a több költés kevesebbe kerülni?

Megkérdeztük Allan Nielsen-től, hogy egy pár bőrcipő mennyibe kerül, ha a hosszú élettartam a mérvadó: “Ha kb. 70564 Ft-tól (200€) felfelé vásárolsz bőrcipőt, akkor tisztességes minőségre számíthatsz. A bőrcipők esetében jó tanács az, hogy megnézd, milyen jól lett megcsinálva a varrás. Összességében a bőr talp is a legjobb választás, mivel nem kopik el olyan könnyen, mint a műanyag vagy szintetikus opciók. Ezek azonban egy kicsit többe fognak kerülni, de hosszabb ideig is tartanak,” magyarázza, és kijelenti, hogy egy pár kiváló minőségű bőrcipő akár 15-20 évig is hordható, ha jól karbantartják.

Sportcipő vagy bőrcipő?A legnépszerűbb márkáktól egy jó standard sportcipő körülbelül 39516 Ft-ba (112€) kerül. A sportcipők azonban – ha gyakran vagy naponta hordod őket – nem bírnak többet, mint fél vagy 1 év. A ShopAlike-nál ezért mélyebben megvizsgáltuk a sportcipő választásának átlagos költségeit a bőrcipőhöz képest 10 év alatt:

Kiszámítva a legnépszerűbb márkák jó standard sportcipőjének átlagát (39516 Ft / 112€) és egy jó minőségű bőrcipő átlagát (70564 Ft / 200€), a ShopAlike összehasonlította a teljes összeget, amit 10 év alatt sportcipőkre költenek a bőrcipővel szemben. A számítások tartalmaznak egy éves karbantartási költséget, ami átlagosan 5294 Ft (15€) a sportcipők és 28661 Ft (80.7€) a bőrcipők esetében. A számítások azt is figyelembe veszik, hogy ha több mint egy pár cipőt veszel évente (sportcipőt vagy bőrcipőt), akkor kevesebbet fogod hordani, így a karbantartási igény kevesebb, mint ha naponta viselnéd. Az éves karbantartás költsége tehát ugyanaz, elosztva a viselt cipők mennyiségével.

A tanulmány megállapította, hogy évente egy pár sportcipő vásárlása 10 év után körülbelül 451045 Ft-ba (1,270€) fog kerülni. Két pár évente körülbelül 848816 Ft-ba (2,390€) fog kerülni 10 év alatt, míg egy pár jól karbantartott bőrcipő 357640 Ft-ba (1,007€) kerül. Két pár bőrcipő csak egy kicsit fog többe kerülni- 428670 Ft (1,207€) 10 év után. Ez azt jelenti, hogy 2 pár jó bőrcipő (beleértve a karbantartási költségeket is) tartósabb, mint 10 pár sportcipő – miközben kevesebbe is fog kerülni. A ShopAlike tanulmányának eredményei arra utalnak, hogy a minőség a fenntartható vásárlás szempontjából a mennyiséghez képest ár megtakarításhoz vezethet.

A fő probléma a sportcipők javításával: Bizonytalan tartósság

Az egyik fő probléma a sportcipők élettartamával az, hogy ritkán készülnek organikus anyagokból: A talpakat általában műanyagból gyártják, ami ideális kényelmes viseletet biztosít sporthoz és aktív életmódhoz. Azonban sajnos gyorsan elhasználódnak, mert a talpakat nem úgy tervezték, hogy egy életen keresztül kitartsanak. Ez nehézzé és költségessé teszi a cipők élettartamának meghosszabbítását: “Az emberek azt akarják, hogy a sportcipőjük tiszta legyen, ezért bedobják a mosógépbe, ami károsítja a ragasztót. A cipő a mosás közben összezsugorodik, ami megnehezíti a ragasztást vagy varrást. A legtöbb esetben, ha a sportcipő elhasználódik, ki kell dobni,” magyarázza Allan Nielsen cipész. Néhány cipő-javító műhely le tudja cserélni a sportcipők talpát újakra, ám az anyag még mindig nem olyan tartós, mint a szerves anyagok, ezért kopás után újra le kell majd cserélni.

Alternatív lehetőségek & a divat jövője

Alternatív lehetőségek: Vegán cipők

Annak ellenére, hogy a bőr a tartóssága és lélegző képessége miatt kétségkívül az előnyösebb választás a cipők számára, etikai okokat is figyelembe kell vennünk vásárlás előtt, mivel a bőr olyan állatoktól származik, amelyeket kezelnek azért, hogy megakadályozzák az anyag bomlását. A folyamat gyakran mérgező kémiai anyagokat foglal magában, amelyek negatív és veszélyes következményekkel járhatnak, mind a munkavállalók, mind a környezet számára.
Azonban vannak olyan lehetőségek, amelyek kevésbé károsak és mégis hosszú élettartamúak: A bőrcipőknél választhatsz növényi cserzett bőrt, amely sokkal éghajlatbarátabb. Ez még mindig állati bőrből áll, ezért érdemes megfontolni más, nem bőrből álló lehetőségeket, amelyek cruelty-free-k és természetes módon vannak előállítva: A vegán cipők különböző, bőrt szimuláló verziókban kaphatók, amelyek még mindig jó élettartamot adnak a cipőnek, abban az esetben, ha az anyag jó minőségű. Az anyagtól és a textúrától függően ezeket a cipőket olyan anyagokból lehet előállítani, mint az ananászbőr, mikroszál, parafa vagy az újrahasznosított PET palackok és természetes gumi.