Kezdőlap Hírek Építészet A „beporzó park”

A „beporzó park”

1007
0
Vincent Callebaut

Vincent Callebaut bemutatja a „Beporzó park” nevű projektjét, melynek célja, hogy felhívja a figyelmet a biológiai sokféleség csökkenésére.

Az ENSZ szerint 2020-ra a porzást végző rovarok halálozási aránya 100-1000-szeresére nőtt a normálisnak. A tervező a park létrehozásával szeretné rávezetni az embereket arra, hogy elengedhetetlen, hogy harmóniába kerüljünk a természettel. Az ökoszisztéma védelmére kelve megálljt parancsol a méhek, pillangók és énekes madarak rohamos mértékű halálozásának.
Vincent Callebaut A Európai Bizottságnak tervezett „Beporzó park” egy virágfej organikus szerkezetét követi. Vincent Callebaut kifejti, hogy a projekt központjában álló park, mely összeköti egymással a kiállítási tereket, egy virág termőjét szimbolizálja.

Vincent Callebaut „A spirális szerkezetű, oktatási célú biodómok egy-egy magházat alkotnak. A panoráma kilátást nyújtó üvegliftek és a chambord-i csigalépcső a bibeszál, a felhők közti megfigyelőállomás pedig a bibe” – árulja el a tervező.
Vincent Callebaut Az epicentrumot körbeölelő „termőföldek” – melyek lépsejt, erezett levél vagy épp voronoi-cella alakúak – a jövő mezőgazdaságát mutatják be. A radiális síkon elrendezett geometrikus formákat a virágok hím jellegű tájai, a porzótájak ihlették. A botanikus kiállítótér-üvegházak és gazdaságok – az 5 csészelevélnek megfelelő központi park és az 5 sziromlevelet szimbolizáló „termőföld” – egy óriási „virágtakaró” védelmét élvezik.
Vincent Callebaut A melegházak keresztrétegelt falemezekből, újrahasznosított és újrahasznosítható, természetes anyagokból épültek. Hogy energia-pozitívvá váljanak, a biodómok fotovoltaikus és termikus napvédő pajzsokkal vannak ellátva, melyek megszűrik a napfényt, így természetes fény-árnyék egyensúly alakul ki. „A park futurisztikus dómjai a mezőgazdálkodást éltetik” – állítja Vincent Callebaut. „Hasznos praktikákat mutat be a beporzók védelmét illetően a földhasználat, mezőgazdaság, erdők és városok szintjén is.”
Vincent Callebaut A rendszert szélturbina és szélkémény mezők veszik körül. „A szélparkok lehetővé teszik, hogy a szél energiáját, valamint a föld hőtehetetlenségét kihasználva, természetes módon bioklimatizáljuk az üvegházakat” – folytatja Callebaut. „Ugyanis a szélkémények geotermikus energiával hűtik és fűtik a tereket, így a föld hőmérséklete egész évben 18 Cº körül marad.”
A parkot online és virtuálisan is meg lehet a látogatni a projekt hivatalos oldalán. A biomimetikus oázis nyújtotta szkenografikus élmény rávezet a beporzók és a táplálékgyártás összefüggéseire is. Arra tanítja és ösztönzi a látogatóit, hogy tiszteljék a természetes növényvilágot, hiszen ezzel saját egészségüket is védik.
Vincent Callebaut „Vincent Callebaut Beporzó parkja azt bizonyítja, hogy az építészet is nagy segítséget nyújt a szebb jövőért folytatott harcunkban, amennyiben a természettel harmóniába lépve, a legjobb mezőgazdasági, technológiai és dizájn megoldásokat használja” – véli az Európai Bizottság. A Bizottság továbbá azt is kiemelte, hogy a projekt „nagyban hozzájárul” az „új európai Bauhaus” kezdeményezés munkájához, mely a zöld és digitális újításokban rejlő pozitív lehetőségeket térképezi fel és támogatja.