Kezdőlap Hírek “Gutenberg bordala”

“Gutenberg bordala”

Fotók: Farkas Krisztina -
565
0
Gutenberg

Mi történik, amikor két hétköznapi srác megnézi élete első Broadway-musicalét? Nyilvánvaló: azonnal leülnek és írnak egy sajátot. Az első lépés: megtalálni a tökéletes főhőst, aki ki is lehetne más, mint Johannes Gutenberg, a könyvnyomtatás atyja. Mikor a darab kész, gyorsan prezentációt tartanak belőle a producereknek és színházigazgatóknak.

GutenbergAki nem tudja, vagy nem akarja a saját képzeletére bízni a többit, annak nincs más dolga, mint beülni a Karinthy Színház “Gutenberg! A musical” című előadására.

GutenbergA Homonnay Zsolt és Peller Károly által megszemélyesített szereplők sokaságának segítségével bő két óra alatt kiderül, mi köze Gutenbergnek a borkészítéshez, egy valóban nagyon gonosz szerzeteshez, a gumicsizmához vagy a kekszekhez.

GutenbergA két színész elismerésre méltó teljesítményt nyújt: nagyjából harminc szerepet játszanak el, ami folyamatos koncentrációt és komoly precizitást kíván, a végeredmény mégis egy laza, vidám komédia, amit mi a nézőtéren önfeledten végignevetünk.

GutenbergNem mehetünk el szó nélkül a dalok mellett sem, melyeknek hallatán legtöbbször az a kissé idegesítő érzésünk támad, hogy “én ezt már hallottam valahol”, a szövegeik magyar fordítása pedig még Romhányi Józsefet is eszünkbe idézi. Ahhoz pedig, hogy a dalok életre keljenek, Nyitrai László és Vecsei László igen élethű “zongorakísérő” alakítása nyújt segítséget.

GutenbergAz előadás a februári bemutatót követően az idén egyértelmű tavaszi-nyári szünet (by COVID) után ebben az évadban újra látható a Karinthy Színházban.