Kezdőlap Hírek Tech Így készíts hangulatos őszi fotókat! 3+1 tipp

Így készíts hangulatos őszi fotókat! 3+1 tipp

1637
0

Vöröses-sárgás árnyalatú erdők, különleges levelek és letisztult vízpartok – bár a hideg időjárás miatt sokan nem kedvelik a novembert, egy azonban biztos: az őszi élővilág szépségével kevés dolog vetekedhet. Az ilyenkor ezer színben pompázó természet rengeteg kiváló témát tartogat a különleges és egyedi természetfotók elkészítéséhez. Az LG Annoni Zita fotógráfussal közösen indított fotópályázata kapcsán most megmutat néhány egyszerű tippet, amelyeket betartva lenyűgöző képeket készíthetünk.

3 + 1 tipp a hangulatos őszi fotókért1. Legyen elég fény!
Jártunk már úgy, hogy a szürkületben megpillantottunk egy egyedi falevelet, vagy csak egy utolsó közös képet szerettünk volna készíteni a sötétedés előtt a gesztenyefa-soron, de a képet kinagyítva csak a „zajos” sziluettünk tátongott előttünk? A megfelelő fotó elkészítéséhez elkerülhetetlen, hogy legyen elég fény, vagy pedig gondoskodnunk kell a megvilágításról. Persze nem feltétlen kell kizárólag azokban az órákban próbálkoznunk, amikor magasan van a nap: az úgynevezett aranyórában – vagyis napfelkeltekor és napnyugtakor – folyamatosan változik a fény és az árnyék, így csodálatos kompozíciók készülhetnek a természetben.3 + 1 tipp a hangulatos őszi fotókért2. Használjuk a HDR funkciót!
Ha a lefotózni kívánt téma dinamikatartománya túl széles ahhoz, hogy a képen minden árnyékos és világos részlet arányosan kivehető legyen, érdemes segítségül hívni a HDR-t. A ma már szinte minden okostelefonban megtalálható fotómód ezen úgy tud segíteni, hogy több felvételt készít el az adott pillanatban és mindegyikről a legjobban sikerült elemet illeszti össze automatikusan. Az eredmény így egy sokkal élesebb és kidolgozottabb kompozíció. A használattal viszont érdemes óvatosan bánni, mert a túlzásba vitt HDR hatás az élénkség miatt könnyen természetellenes eredménnyel járhat.3 + 1 tipp a hangulatos őszi fotókért3. Keressünk célt
Az őszi színek, fényjátékok, árnyékok harmóniájának vizuális megjelenítése igényelhet kis rákészülést és odafigyelést. Épp ezért nem kell elsietnünk: ha igazán különleges fényképet szeretnénk készíteni, elsőként ismerjük meg magát a környezetet és a kontextust. Így akár különféle témákat is megjeleníthetünk egy képben, például eljátszhatunk azzal, ha lefotózunk egy városi betonrengetegben megbújó fát, vagy akár az erdő közepén magasló szélerőművet. 

+1 Mutassuk meg másoknak is!
A tökéletes kép elkészültével ne elégedjünk meg azzal, hogy kirakjuk a falra vagy beállítjuk háttérképnek a számítógépünkre. Inkább mutassuk meg másoknak is: az LG középiskolai tanulók számára indított fotópályázatában például november végéig várja az inspirációkat ember, technológia és természet együttélésére. Az Instagramra #LGbacktothenature taggel feltöltött pályaművek közül a legjobb képek Annoni Zita fotógráfus kiállításához csatlakozhatnak a Mammut Bevásárló és Szórakoztatóközpontban.