Kezdőlap Hírek Tech Izommemória

Izommemória

2772
0

Az edzésben az a legbosszantóbb, hogy milyen gyorsan leapadnak az izmaink, ha lustálkodunk. Ha abbahagyod az edzést, az izmaid szépen lassan köddé válnak, és te megint kezdheted elölről. Azonban talán van valami, ami segít a dologban.

Izommemória

Kutatók rájöttek, hogy az izommemóriának köszönhetően az izmok emlékeznek rá, milyenek voltak korábban, így könnyebb őket újraépíteni.
Az izmokat a syncytium nevű szövetek alkotják, ahol a sejtek összefüggő hálózatot alkotnak. Ahogy az izom növekszik, egyre több sejt alakul ki, amelyek sejtmagjai tartalmazzák a DNS-t. „Az izomnövekedés a sejtmagok szaporodásával jár, ami által arra a következtetésre jutottunk, hogy egy adott sejtmag a citoplazma bizonyos részét irányítja, tehát ha az izom zsugorodni kezd, az izomsejtmagok száma is csökken.”

Izommemória
Egy kutatás azonban újraértékelte ezeket az adatokat és megállapította, hogy az edzés során nyert izomsejtmagok még az izom visszazsugorodása után is megmaradtak. Először rágcsálók izmain végeztek kísérleteket. Két hét edzés után látványos növekedésnek indultak az izmok, az edzést abbahagyva pedig ugyan az izomszövetek mérete felére csökken, a sejtmagok csupán két százaléka tűnt el. Egy másik kísérlet során hasonló eredményre jutottak a kutatók.

Izommemória
„Az izmok extrém edzések során megsérülhetnek, és természetesen más faktorok is szerepet játszhatnak ebben. Az izmok nem tartanának túl sokáig, ha mindig megszabadulnának a sejtmagoktól, ha valami éri őket. És azt is tudjuk a szakirodalomból, hogy ha az ember egyszer már felpumpálta magát, sokkal könnyebb másodszor is elérnie a kívánt eredményt.”
Persze ez azt is jelenti, hogy érdemes korán elkezdenünk edzeni, hiszen akkor idősebb korunkban is jó erőben maradunk. Azonban egy kérdés is felmerül. Ha egy sportoló szteroidokat használt az edzések során, vajon a szteroiddal épített izmok memóriája a későbbiekben is megmarad?