Kezdőlap Hírek Green Man Újrahasznosított érmeket kapnak a Tokiói Olimpia sportolói

Újrahasznosított érmeket kapnak a Tokiói Olimpia sportolói

1758
0

A 2020-as Tokiói Olimpia arany, ezüst és bronz érmei nem csak dizájnjuk, de anyagválasztásuk miatt is figyelemreméltó alkotások, hiszen azok az elektronikai nagyhatalom Japánhoz illően mobiltelefonok újrahasznosított fém alkatrészeiből készültek.

Tokió érmei

A 2020-as olimpiai és paralimpiai játékok érmeit Junichi Kawanishi tervezte, a 100 %-ban újrahasznosított fémekből készülő érmekkel a szervezők pedig nem csak, hogy a nemzetközi sportesemény ökológiai lábnyomát csökkentették, azontúl, hogy jó sok öreg mobiltelefontól szabadították meg a Japán szigeteket, de egyszersmind a nemzetközi olimpiai mozgalom környezetvédelmi törekvéseinek is hangot adtak.
A polírozott kőhatású medálok megalkotásakor a szervezők több mint 400 pályamű közül választották ki Junichi Kawanishi terveit. Kawanishi a dicsőség és a vágy témája kőré építette fel a dizájnját, történetesen, hogy egy “sportolónak minden nap a győzelemért kell dolgoznia”. Továbbá szerette volna kiemelni a játékok nemzetközi jellegét, az eszmét, hogy az egész világ együtt van ezen az epikus sporteseményen.

Tokió érmei
Az 5000 darab 556, 550 és 450 grammos, 85 milliméter átmérőjű medálok elülső részén hivatkozva a játékok ókori eredetére feltűnik Niké a győzelem görög istennője, amint büszkén áll az athéni Panathinaiko stadion előtt, míg a hátoldalon a “Tokió 2020” metszett kapott helyet a mindkét oldalon feltűnő ötkarika mellett.