Kezdőlap Kiemelt Haptic Helmet – a tűzoltók segítségére

Haptic Helmet – a tűzoltók segítségére

889
0
Haptic Helmet

Már számtalan eszköz készült a tűzoltók támogatására, de eddig mind csupán az épületen kívüli használatra valók voltak. Amint bejutnak az égő épületbe, a füsttől nem látják, merre mennek. A Haptic Helmet nevű különleges sisakot a Carnegie Mellon University Mérnöki tanszéke tervezte pont az ilyen helyzetekre.

Haptic Helmet

A Yang Cai vezette kutatócsoport az egyetem CyLab nevű laborjában felszerelték a tűzoltó sisakot egy haptikus működtetővel. Amikor balra jelez, viselője balra néz vagy mozdul, amikor pedig jobbra, akkor jobbra. Elülső jelzésnél haladhat előre, hátsó jelzésnél megáll vagy hátralép.

A prototípus vezeték nélkül irányítható egy RF távirányítóval, így a tűzoltókat az operátorok a drónok és botok által begyűjtött adatok segítségével irányíthatták.

Haptic Helmet

A csapat dizájnja megnyerte a Haptic Interfaces for Public Safety Challenge-et tavaly, valamint a kereskedelemben is ígéretes prototípus előállításáért egy külön díjat is bezsebelt.

A sisakot virtuálisan tesztelték, valamint kipróbálták egy sor tűzoltó tréning során. Az egyik kutató követte a tűzoltókat a füsttel teli szobába, egyik kezében hőkamerával, másikban egy RF távirányítóval. A tréninghez a sisakot párosíthatják egy VR szimulátorral és a szerkezetet kábellel irányíthatják.

“A versenyen a bírák fele valódi tűzoltó volt és összességében nagyon tetszett nekik a mi megközelítésünk, mert ez volt a legintuitívabb” – mondta a csapat Albert Flóriánja. “Ha a bal oldalra jelez, balra kell nézned. Intuitívnak lenni a legfontosabb, mert tűzoltónak lenni nagyon stresszes.”

A kutatók most a Pittsburgh-i tűzoltókkal fognak együtt dolgozni, hogy fejlesszék a tervet.