Kezdőlap Hírek Autók Humble One

Humble One

814
0
Humble One

A kaliforniai startup, a Humble Motors bemutatta az új elektromos autó koncepcióját. Ha megvalósul, a gyártók nem győznek majd könyörögni a jogaiért. A világ első napelemes SUV-jaként emlegetett Humble One-jával fenntartható és önellátó módon autózhatunk.


Első pillantásra egy szokásos luxus-crossover futurisztikus verziójának tűnik. Ami egy ilyentől megkülönbözteti, az a több mint 7,4 m2-es, fotovoltaikus cellákkal ellátott tető és ablakok. Ez a berendezés az akkumulátort kiegészítve lehetővé teszi, hogy az autó tovább bírja tankolás nélkül.
Humble OneDima Steesy a Humble Motorstól azt nyilatkozta, hogy a „hatótávolság-pánikra” való hajlama ösztönözte arra, hogy megtervezze a különleges négykerekűt.
Humble One„Los Angelesben lakom, és korábban egy Tesla Model S-em volt” – írta Steesy e-mailben. „A mi házunkban nincs töltő, így folyton figyelnem kellett, hogy mennyi energia van még.”
Steesy kihangsúlyozta, hogy az adatokat egyelőre csak számítások alapján, tesztelés nélkül adták meg, de a Humble One hatótávolsága – a nevét meghazudtoló módon (a humble azt jelenti, szerény) – 804,5 km, amihez napi 96,5 km-et adnak hozzá a napelemek. Míg a dolgunk után járunk, az autó magától töltődik, így nem kell az egyre népszerűbb töltőállomásokat keresni és látogatni. (Természetesen a hagyományos váltóáramos töltésre is lesz lehetőség.)
Humble OneA négyajtós és ötüléses SUV könnyű és aerodinamikus szerkezetének köszönhetően rendkívül hatékony autó. 5 m hosszú, nagyjából, mint a Tesla Model X. Viszont a Humble One csupán 1814 kg, tehát 453 kg-mal könnyebb, mint versenytársa.
A Humble Motors 1020 lóerős csúcsteljesítményt és 250 km/h maximális sebességet ígér. A 0,25-re becsült légellenállás következtében az autó 96,5 km/h-s sebességet tud elérni 4,9 perc alatt. Az összehasonlítás kedvéért: a Plaid Model X ugyanekkora teljesítménnyel 262-es maximális sebességgel rendelkezik, és 96,5-re gyorsul 2,5 perc alatt.
Humble One„Úgy gondoljuk, a napelem a legkorszerűbb válasz a mobilitásra, és a Humble Motors ebben éllovas akar lenni” – tette hozzá Steesy.
Humble OneA Humble One-t 109 000 dolláros kezdő áron kínálják majd (adó nélkül). A gyártás megkezdését 2024-re tervezik, de már most várják a foglalókat. A kiszállításra várhatóan 2025-ben kerül sor.