Kezdőlap Hírek Hajók Időjáráskutatás

Időjáráskutatás

1373
0

A meteorológiai rakétaszondákat nagy magasságban történő időjárás megfigyelésre használják, ráadásul ezek magasabbra tudnak jutni, mint a meteorológiai ballonok.

Persze tekintve, hogy kilövőállomásra is szükség van hozzájuk, leginkább a szárazföldről indítják őket, nem pedig a tengerről. Azonban ez most megváltozhat, hiszen kínai tudósok megalkottak egy önjáró, félig merülő hajót erre a célra.
A tenger fölött történő megfigyelésekhez eddig ejtőernyővel ellátott szondákat vagy ballonokat használtak. Az előbbit a repülőgépből dobják ki és az eszköz zuhanás közben méri az adatokat, a ballonok pedig akár napokig vagy hetekig is sodródnak a sztratoszférában.

Időjáráskutatás
A kínai kutatók szerint azonban a tengeri időjárás méréséhez ezek nem teljesen alkalmasak. A rakétaszondák jó megoldásnak tűnnek, viszont a hajók, amelyekről elindítják őket, nagyon sokba kerülnek és méretre is túl nagyok. Ezért építették meg ezt az önjáró, félig merülő hajót, amely az óceán bármely részére el tud jutni. Az első tesztek is sikeresek voltak, a rakétaszondák részletes adatokat biztosítottak a kutatók számára, beleértve a hőmérsékletet, páratartalmat, illetve a szél sebességét és irányát is. Remélik, hogy amint továbbfejlesztik a technológiát, az USSV-k bejárják a Föld összes nagyobb óceánját és tengerét, így adatokat szolgáltatva a világ minden részéről.
„Jelenleg egy olyan hajón dolgozunk, amelyen több szenzor is elfér, így kiterjeszthetjük a vizsgálati területeket. Ennek segítségével olyan teljes körű meteorológiai és oceanográfiai kutatórendszert alkotunk létre, amely folyamatosan adatokat közvetít.”