Kezdőlap Hírek Tech Japán bemutatta a világ leggyorsabb vonatát

Japán bemutatta a világ leggyorsabb vonatát

2043
0

Japán bemutatta a bullet trainek legújabb generációját, amely akár 400 km/órás sebességgel is tud majd száguldani. Az Alfa-X vonat 10 elektromos kocsiból áll, amelyeket a Kawasaki Heavy Industries és a Hitachi tervezett. A vagonok ezüst felületén egy világos zöld vonal fut végig, de a vonat legfeltűnőbb jellegzetessége a sima, 22 méter hosszú orra.

Alfa x

Az új vonat sebessége túlszárnyalja a világ leggyorsabb bullet trainjeit, amelyek jeleneleg Japánban és Franciaorzságban üzemelnek, melyeknek maximális utazási sebessége nagyjából 300 km/óra körül mozog. Az Alpha-X aerodinamikus orrát drámaian megnyújtották, hogy megbirkózzon az extrém sebességgel, csökkentve a nyomást és a zajt, amikor áthalad egy alagúton a jármű.

Alfa x

A prototípus 22 méteres orra mellett egy 18 méteres változatot is tesztelni fognak, hogy analizálják a nyomást és zajszintet az alagutakban, így kiválasztva a leginkább megfelelő kialakítást.

Alfa x

Az Alfa-X több high-tech tulajdonsággal is fel van szerelve, köztük a rezgés és hőmérséklet szenzorok. A hagyományos fékek mellett az új bullet trainnek légfékjei is lesznek a tetején, valamint mágneses lemezeket is bevetnek, hogy lefékezzék a vonatot. A speciális felszerelés a fedélzeten emellett segíteni fog a földrengések hatásának csökkentésében.

Alfa x

A 10 kocsis bullet train tesztjei május 13-án kezdődtek Aomori és Sendai városa között éjszaka. A tesztek három éven át folynak majd, a vonatokat pedig 2030-ban állítják munkába a tervek szerint.