Kezdőlap Hírek Tech A Nike okos cipője

A Nike okos cipője

3350
0

Habár 2019 az űrhajózáshoz használt anyagok és a 3D gyártás korszaka a cipő dizájnban, a maximális kényelem érdekében még mindig a hagyományos cipőfűzőre kell hagyatkoznunk.

Nike Adapt

A Nike nemrég elhagyta a cipőfűzőt, és bemutatta a fűző nélküli okoscipőt egy új platform, a Nike adapt kíséretében. A kosárlabdával kezdve, a Nike adapt digitálisan állítható cipőket, ami majd később a teljesítmény és életmód kategóriákban is meg fog jelenni. Az okostelefonon keresztül az atléták módosíthatják a cipőt a személyes preferenciáknak és a változó környezetnek megfelelően. Az intelligens termékek közelebb visznek a Nike végső céljához, hogy olyan termékeket hozzanak létre, amelyek a sport sebességével együtt változnak.
A Nike adapt megvásárlása csak a kezdete egy kapcsolatnak, amely még azután is tart, hogy megvette valaki a cipőt. Először az atléták frissíthetik és fejleszthetik cipőjüket az új funkciókkal és szolgáltatásokkal akár kézzel, akár a cipőjükben található, okostelefon szintű FitAdapt technológiával. Mivel a láb szükségletei bármikor változhatnak sportolás közben, egyik pillanatban kényelmes lehet, a másikban meg már zavaróvá válhat.

Nike Adapt
A rendszer tervezése során a Nike csapata optimalizálta a cipő változtathatóságát. A kifinomult fűző rendszer, a FitAdapt egy kábel szűkítő rendszerrel működik, amely behálózza a cipőt. A kábelrendszer úgy lett kialakítva, hogy a cipő tetejétől az aljáig kövesse a módosításokat. Az elemeket egyszerű feltölteni, csak a kompakt töltőpárnára kell helyezni a cipőket.
A dizájn csapat alaposan megvizsgálta a kosárlabda játékos mozgását, hogy tökéletesre csiszolják a Nike Adapt cipőt. A csapat arra jutott, hogy a mozgás 40%-a előre és hátra történik, míg 20% oldalra. Minden mozgásnál a sportoló testsúlya kétszeresét alkalmazza. Mivel a kosárlabdánál a lábnak minden irányba mozognia kell, így egy szőtt anyagot, a quadfitet építették be a cipőbe, amely megőrzi mind a négy irányba a mozdulatot – ilyet korábban egy kosárlabdacipő sem tudott. Hogy maximalizálják a testreszabás lehetőségét, a változtatható szín séma lehetővé teszi, hogy a játékos egyediesítse a cipőt különböző LED színekkel.

Nike Adapt
A Nike először 2016-ban mutatta be az önbefűző cipőjét, a Hyperadapt 1.0-t. Az új és továbbfejlesztett modellel ellentétben az eredeti verzióban nem volt vezeték nélküli csatlakozás. Ehelyett a viselő kézzel, egy gomb megnyomásával tudta befűzni a cipőt. A Nike Adapt az első termék a márkától, amelynél majdhogynem szimbiózisban él a digitális alkalmazás és az opt-in firmware-frissítések. A következő lépés az lesz, hogy a FitAdaptot más sportágakban és életmód termékekben is bevezessék, az adott igényeknek és környezeti adottságoknak megfelelően.