Kezdőlap Hírek Autók Önvezető driftelő

Önvezető driftelő

715
0
Supra

Az önvezető autó koncepciója nem új keletű, még akkor sem, ha még mindig arra várunk, hogy valaki tökéletesítse. Az újdonság azonban egy olyan autonóm jármű, amely képes fejlett vezetési képességek elsajátítására, például a driftelésre.

Bármennyire is hihetetlennek hangzik ez, a Toyota Kutatóintézet (TRI) és a Stanfordi Egyetem Dinamikus Tervező Laboratóriumának kutatói építettek egy önvezető Supra-t, amely képes erre.

SupraTermészetesen a jármű nem csak egy kísérlet, hanem egy szélesebb körű kutatás része, ami segíthet abban, hogy biztonságosabbá tegyék az utakat. Ezt szem előtt tartva a Toyota és a Stanford igyekszik kideríteni, mi történne, ha ötvözhetnéd egy hivatásos sofőr ösztönös reflexeit egy szuperszámítógép kiszámított előrelátásával.

SupraEnnek érdekében megfigyelték, hogy számos profi versenyautó-sofőr, hogyan vezet a pályán. Ezután vették ezeket az információkat, digitalizálták, módosították a jármű mesterséges intelligencia algoritmusait, és végül egy autonóm autóval tudtak driftelni, erről videóbizonyítékuk is van. Az alábbi klipben látható, hogy bár a vezetőülésen van ember, az egyes kanyarokba belépő váltást, kormányozást és fékezést az autó számítógépe kezeli.

Supra“Mindennap halálos jármű-balesetek vannak, amelyek extrém helyzetekből adódnak, ahol a legtöbb sofőrnek emberfeletti képességekre lenne szüksége az ütközés elkerülése érdekében.” Nyilatkozta Gill Pratt, a TRI vezérigazgatója.

Supra„A valóság az, hogy minden sofőrnek vannak gyengeségei, és a balesetek elkerülése érdekében a sofőröknek gyakran saját képességeiket meghaladó manővereket kell végrehajtaniuk. A projekt révén a TRI megtanulja a világ legképzettebb sofőrjeitől olyan kifinomult vezérlő algoritmusok kifejlesztését, amelyek felerősítik az emberi vezetési képességeket és biztonságban tartják az embereket.”

Úgy tűnik, hogy a Toyota és a Stanford önvezető Supra-ja nem csupán figyelemfelkeltő technikai bemutató. Bár a japán autógyártó egyhamar nem bocsátja ki az öndriftelő autót, reméli, hogy a megállapításokat felhasználva tovább javítja járművei aktív biztonsági technológiáját.