Kezdőlap Hírek Tech OpenAI – a mesterséges intelligencia a Rubik kockát is legyőzte

OpenAI – a mesterséges intelligencia a Rubik kockát is legyőzte

1661
0

A mesterséges intelligencia fejlesztésével foglalkozó San Franciscói OpenAI cég egy olyan robotkart készített, amely nem csak finom mozdulatkora képes, de mesterséges intelligencia segítségével bonyolult problémákat is meg tud oldani, például egy kézzel kirakja a Rubik kockát.

OpenAI robotkezeA rendkívül ügyes robotnak egy az emberhez hasonló 24 ízből álló keze van, mellyel kevesebb, mint 4 perc alatt képes kirakni a Rubik kockát. Az OpenAI mérnökei számítógépes szimulációk segítségével tanították a „Dactyl” névre hallgató „robotot”. Ezen számítógépes szimulációk olyan mozdulatsorokkal ismertették meg a robotkezet, melyet az emberek 13 000 éves törzsfejlődés során sajátíthattak el. A feladat megoldását, a kocka kirakását pedig a kezet irányító mesterséges intelligencia vizuális érzékelők és kockamegoldó algoritmusok segítségével végzi el.

„A legnagyobb kihívás, amivel szembe kellett néznünk az az volt, hogy hogyan hozzunk létre a szimuláció során olyan környezetet, amely elég sokrétű ahhoz, hogy lemodellezze a valós fizikai világot” – nyilatkozta Ashley Pilipiszyn az OpenAI technikai igazgatója. „Az olyan tényezőket, mint a súrlódás, a rugalmasság, vagy a lendület nagyon nehéz mérni és modellezni az olyan komplex tárgyak esetében, mint amilyen a Rubik kocka, vagy egy robot kéz, ezért úgy találtuk, hogy az egyszerű Domain Randomization nem elegendő. Új módszert fejlesztettünk, ez az Automatic Domain Randomization (ADR), melynek lényege, hogy a szimuláció során folyamatoson egyre nehezebb környezetet generálunk. Ez lehetővé teszi a számunkra, hogy egy pontos modellt kapjunk a valós világról, és egyben azt is lehetővé teszi, hogy a szimuláció során megtanult neurális hálózatokat alkalmazzuk a valós problémamegoldás során.”


Bonyolultabb időbeli korláttal is nehezített esetekben, amikor a robotkéznek 26 mozdulatra volt szüksége a Rubik kocka kirakására a siker csak 20 %-os volt, míg az egyszerűbb 15 lépéses állás esetén már 60 %-os eredményességi rátával dolgozott. Az OpenAI reményei szerint a most kifejlesztett mesterséges intelligencia és robot kéz kombináció különféle általános célú feladatok megoldása során is használható lesz.