Kezdőlap Hírek Tech Trónfosztó – Kína új bullet trainje 600 km/órával száguld

Trónfosztó – Kína új bullet trainje 600 km/órával száguld

1092
0

Kína bemutatta a nagy sebességű lebegő mágnes bullet trainjét, amely akár 600 km/órát is képes elérni. A vonatot az állami China Railway Rolling Stock Company (CRRC) fejlesztette, és a tervek szerint 2021-től fogják gyártani.

Kína új bullet trainje 600 km/órával száguld

Maglev – a mágneses levitáció röviden – egy olyan rendszer a vonat személyszállításban, amely mágneses erőket használ, hogy a vonat nagy sebességet érjen el. Két sor mágnest használ, ebből az egyik a vonat felemelését és elindításáért felel, míg a másik, a „lebegő vonat” előremozdítását végzi.

A súrlódás hiánya miatt a rendszer lehetővé teszi, hogy a jármű nagyon nagy, akár 600 km/órás sebességet érjen el, a sima gyorsulás megtartása mellett. A vonatok, amelyek jelenleg a Peking-Sanghaj távot teljesítik, 350 km/órával működnek.

„Vegyük például Pekinget és Sanghajt – nagyjából 4,5 óra az út repülővel, 5,5 óra vonattal, és mindössze 3,5 óra az új maglevvel” – mondta Ding Sansan, a CRRC vezető mérnöke a CNN-nek.
Az új prototípusnak még számtalan teszten kell túlesnie, hogy 2021-ben telepíteni tudják. Jelenleg építik a kísérleti központot és egy maglev kísérleti gyártó központot, amelyek az év második felében kezdhetik meg a munkát.