Kezdőlap Hírek Dizájn A világ legnagyobb labirintusa

A világ legnagyobb labirintusa

1906
0
A világ legnagyobb labirintusa

Az olasz Parma provinciában található Fontanellato kisvárosában található a világ legnagyobb labirintusa, mely a Labirinto Della Masone névre hallgat. A Franco Maria Ricci, dizájner, műgyűjtő és kiadó által tervezett érdekes kertet egy Ricci által még 1977-ben Jorge Luis Borges írónak tett fogadalma hívta életre. Az írót mindig lenyűgözte a labirintus szimbolikája.

A világ legnagyobb labirintusa“Úgy 30 éve álmodtam először a labirintusról egy épület formájában” – mondta Franco Maria Ricci. “Akkoriban számtalanszor a Parmán kívüli vidéki házamban vendégeskedett egy barátom, az argentin író Jorge Luis Borges, aki fontos közreműködő volt az általam tervezett ház publikálásában. Köztudott volt, hogy kedvenc témája volt a labirintus. Ahogy a vak író sétálgatott mellettem, elgondolkodtam az emberek bizonytalanságán, ahogyan az ösvények között mozognak. Úgy gondolom, hogy a vele való beszélgetések voltak a végül 2015 júniusában megnyitott projekt első gondolatmagjai.”

A világ legnagyobb labirintusaA Labirinto Della Masone körülbelül 8 hektáron elhelyezkedő komplexum, a benne lévő ösvény pedig három kilométer hosszú. A létező leghosszabb labirintus teljes egésze bambuszból áll, közel 200 ezer darabból, melyek magassága 30 cm és 15 méter között váltakozik és számos faj megtalálható közte. Tökéletes hely a fantáziálásra, elgondolkodásra és reflektálásra.

A világ legnagyobb labirintusa“A milánói házam mögött van egyfajta Hortus Conclusus, egy kis kert magas falakkal körülvéve” – mondta Franco Maria Ricci, amikor a bambusz választásról beszélt. “Először nem tudtam, mit kezdjek vele, de egy napon egy kedves és okos japán kertész azt javasolta, hogy ültessek ide egy kis bambuszerdőt. Elindultam Provence-ba, hogy vegyek némi bambuszt és ott fedeztem fel a Bambouseraie D’Anduze-t, ami egy faiskola közel 200 különböző bambusz fajjal és Európa legnagyobb ültetvénye.”

A világ legnagyobb labirintusa“A bambusz azonnal nagyon jó helyet talált a milánói kiskertemben” – folytatta Ricci. “Hamar rendes növény lett belőle. Visszamentem a Bambouseraie-be, ez alkalommal viszont sokkal többet vásároltam. Úgy döntöttem, hogy bambuszerdőt ültetek a telekre, mely a Fontanellatoban található vidéki házam körülveszi. A kísérlet ismét sikerrel járt. Ezidáig nem volt kapcsolat a bambusz és a labirintus között, viszont egy nap elkapott a felismerés és inspiráció. Egy olyan növényre leltem benne, amely tökéletes alapanyagként szolgált a megépítéséhez.”

A világ legnagyobb labirintusaA Labirinto Della Masone számos formának adott helyet, mely az egész projekt építészetének alapjául szolgált. A klasszikus labirintus három formája jelent meg, a krétai hét spirállal, a római labirintus derékszögekkel és negyedekre osztva, valamint a 11 spirállal épített keresztény labirintus. Ricci egy másodikra is utalt, melyet folyamatosan újra tervezett és számos kisebb csapdát helyezett el benne, elágazásokkal, vak ösvényekkel, így nem volt szigorúan véve egyirányú római labirintus.

A világ legnagyobb labirintusaA csillag formájú projekt hosszú kidolgozási folyamaton ment keresztül Davide Dutto építész jóvoltából, aki a kert virtuális rekonstrukcióját és a méretének tervezését végezte. Található benne egy piramis formájú kápolna is, mely a hit és labirintus közötti kapcsolatot szimbolizálja.