Kezdőlap Hírek Green Man Bombaformában érkezett az úszó világbajnokságra Hosszú Katinka

Bombaformában érkezett az úszó világbajnokságra Hosszú Katinka

1232
0

Megérkezett a dél-koreai vizes világbajnokságra Hosszú Katinka. A viadalra a Scitec Institute Sport- és Táplálkozás-tudományi Intézettel készülő háromszoros olimpiai, hétszeres világ- és tizennégyszeres Európa-bajnok világklasszis elmondta: a tokiói olimpia főpróbájának tekinti az eseményt.

Hosszú Katinka számára eddig igencsak kiválóra sikeredett a 2019-es esztendő. A világklasszis úszó szép sikereket és remek időket ért el a különböző nemzetközi versenyeken, mint például a marseille-i viadalon, a Nordic Swim Tour állo-másain, a Bajnokok Ligája Sorozat eseményein, a Mare Nostrum három versenyén vagy legutóbb a római Hét Domb elnevezésű eseményen. Most pedig az év legfontosabb versenye, az úszó világbajnokság következik számára.

Hosszú Katinka felkészülését segíti a Scitec Institute

Az idei világbajnokságnak a dél-koreai Kvangdzsu ad otthont, Katinka több számban is favoritként ugrik a medencébe.

„Nagyon jól sikerült a felkészülésem. Bízom benne, hogy az elmúlt hónapok kemény munkája meghozza eredményét. A felkészülésem abból a szempontból nem változott, hogy a korábbiakhoz hasonlóan elkötelezetten dolgozom a céljaim eléréséért. Ám most egy szakértői csapat áll mögöttem, gyógytornásszal, erőnléti edzővel, dietetikussal, akik kivétel nélkül rendkívül profi módon teszik hozzá a szaktudásukat a felkészülésemhez. Számomra inspiráló a jelenlétük, az elkö-telezettségük, és minden tekintetben érzem a munkájuk hatását. A Scitec Institute-tal például azon dolgozunk, hogy a kimerítő versenyprogramom ellenére mindig tökéletes legyen a regenerációm, valamint az étrendi formaidőzítésem. Edzőmmel kulcsterületnek tartjuk az étkezést. Elmondhatom, hogy sokkal változatosabb lett az étrendem. Korábban éveken át ugyanazt az általános diétát folytattam, amit még az Egyesült Államokból hoztam haza. Általában húst vagy halat fogyasztottam salátával, nulla szénhidrátbevitellel. Most Szász Máténak és a Scitec Institute alapos vizsgálatainak köszönhetően olyan dolgokat is beiktathattunk az étrendembe, amelyeket korábban nem mertem volna. A csapattal közösen megtaláltuk a szervezetemre szabott legjobb étrendet és azt gondolom, hogy ez a teljesítményem javulásán is érezhető”, hangsúlyozta Katinka.

Hosszú Katinka felkészülését segíti a Scitec Institute

A háromszoros olimpiai, hétszeres világ- és tizennégyszeres Európa-bajnok úszó szerint az idei világbajnokság a jövő évi tokiói olimpia főpróbájának tekinthető, hiszen majd egy évvel a sport legjelentősebb seregszemléje előtt az olimpiai láz már minden versenyen érezhető. „Látom magam előtt a célt, amiért dolgozom. Megnézzük, ki hol tart, min kell még finomítani, módosítani az olimpiáig, és mindeközben versenyzünk is egy jót. Mert az egyértelműen bebizonyosodott az elmúlt hónapokban is, hogy még mindig imádok úszni, versenyezni”, tette hozzá.

Scitec
Szász Máté

Szász Máté, a Scitec Institute szakmai igazgatója szerint Katinka felkészülése a legnagyobb rendben zajlott és tökéletes formában érkezett meg a világbajnoksága. A szakember a versenyidőszakra való felkészülésről szólva elárulta: Katinka számára speciális versenyétrendet alakítottak ki csökkentett fehérjetartalommal, kevesebb szénhidráttal, speciális zsír-savakkal és a megfelelő táplálékkiegészítőkkel. A szakértők pontosan kiszámolták, hogy mennyi energiát kell pótolnia. „Ez nagyon fontos, hiszen Katinka elképesztő intenzitással úszik, amely komolyan igénybe veszi az izomzatát, így extra regenerációra van szüksége. Számára ezért speciális regenerációs protokollt állítottunk össze, amelyben fontos szerepe van a megfelelő aminosavaknak, mikronutrienseknek és antioxidánsoknak. Ezek révén sokkal könnyebben tud regenerá-lódni az izomzata”, magyarázta Szász Máté.

A szakember szerint a koreai világbajnokságon a másik kulcskérdés az lesz, hogy az időeltolódással miként tud megbir-kózni Katinka szervezete. „Az úszóversenyek a világbajnokság második hetében zajlanak, és Katinka előtte egy hetet töltött edzőtáborban Szingapúrban, melynek célja az időeltolódás miatti átállás és az akklimatizálódás volt. Azt gondo-lom, hogy öt nap alatt végbemehet az akklimatizáció. Ebben egyébként is adaptív az ő szervezete, hiszen változatos körülmények között versenyzik és rendkívül sokat utazik. Az alvás esetében is kulcskérdés lesz. Olyan regenerációs me-tódust alakítottunk ki nála, amely révén az alvás kellően mély lehet, de a reggeli futamokra megfelelően felébred. Katin-ka azon kevés sportoló közé tartozik, akik jobban teljesítenek, ha folyamatosan versenyben vannak. Neki kimondottan jót tesz, ha lendületben van, az idei évben remek eredményeket ért el és biztosak vagyunk benne, hogy a továbbiak is szép sikereket tartogatnak számára.”