Kezdőlap Hírek Tech A hangok tapintása

A hangok tapintása

1167
0

Az Echo a legmodernebb hangsugárzókat levehető csövekkel kombinálta, amelyek a legkülönfélébb anyagokból készültek. Ezekkel aztán megváltoztathatjuk a lejátszott hangok tulajdonságait.

Tessa Spiering

A rendszer olyan hangképeket hoz létre, amelyekben az akusztika szinte látható és megérinthető lesz. A csövek különböző hosszúságúak és háromféle anyagból készültek: kőrisfából, szövettel bevont habanyagból és sárgarézből.
A csöveket egy 3D-nyomtatással készült hangsugárzó modulhoz kell csatlakoztatni. Ezek a hangsugárzók egy számítógépre vannak kötve, amelyen az Ableton nevű zeneprogram fut. Ez egy erősítő és jelosztó segítségével irányítja a különböző, csövek által létrehozott hangokat. Minden egyes hangsugárzónak sajátos hangja van, amit aztán a csövekkel változtat meg Spiering. Több hangsugárzó használatával pedig egy gyönyörű, több rétegű hangkép jön létre. Spierings egyébként DJ Nicky Liebregts segítségével alkotta meg a hangokat a rendszer prototípusához.

 

„Az Echo segít, hogy az anyaggal és dallammal is kapcsolódhass. Az előadó egyszerre zeneszerző, zeneművész és designer is. Minden anyagnak megvan a jellegzetessége, amely például a sűrűségéből fakad. Ezáltal a hang másképp rezonál a csövön keresztül. A fa mélyebb hangokat hoz létre, a réz tiszta melódiát alkot, a habanyag pedig tompa zajokat teremt.” – mondja Spiering.

Tessa Spiering

Ezt a különleges rendszert egyébként diplomamunkaként mutatta be a művész. Az Echón keresztül mutatja be a kutatómunkát, amely során Spiering a hanggal akarta definiálni a teret. Az inspirációt az adta, ahogy az emberek a reptereken mozognak. Az Echót a 2018-as Dutch Design Weeken mutatták be a Design Academy Eindhoven kiállításának keretében. A hangsugárzókra egyébként egyre többször felfigyelnek a tervezők. Legutóbb a Sonos állt össze a Hay designmárkával. Egy olyan hangsugárzót akartak létrehozni, amely megérdemli, hogy műtárgyként bánjanak vele.