Kezdőlap Hírek Green Man Cora visszatér

Cora visszatér

1712
0
Cora

Cora, az első teljesen elektromos repülő taxi 1400 út és egy Covid-19 szünet után újra útra kelhet. A világ első teljesen elektromos önrepülő taxija mind az Egyesült Államokban, mint Új-Zélandon folytatja a teszteket, miután a világjárvány miatt kénytelen volt három hónapos szünetet tartani.

Cora az egyik legfejlettebb függőlegesen felszálló eVTOL repülőgép, mely 2017-ben kapta meg a engedélyét. A Wisk tervezte és fejleszti, amely egy városi légi járművekkel foglalkozó cég Boeing és Kitty Hawk háttérrel.

CoraA 6.5 méteres méhecske színű elektromos taxi már több, mint 1300 teszt repülőn van túl. A 11 méteres szárnyfesztávú Cora úgy száll fel, mint egy helikopter a 12 különálló emelő ventillátorral és úgy repül, mint egy repülőgép körülbelül 450m magasságban. Végsebessége 160 km/h és a jelenlegi akkumulátor technikával 40 kilométert tud megtenni.

A pilótafülkét két utas számára tervezték. A Cora önvezető, amely funkciót a legtöbb elemző a városi légitaxi jövőjének tekint.

CoraGary Gysin, a Wisk vezérigazgatója szerint az újraindult tesztek során valós környezetben értékelhetik a repülő teljesítményét, hogy az adatokra alapozva tovább tudják fejleszteni. A cég a Covid-19 járvány során “a nem repüléssel foglalkozó területekre koncentrált, mint a tanúsítvány és szoftverfejlesztés” – tette hozzá Gysin. “Ez lehetővé tette számunkra, hogy fenntartsuk a lendületet ezen egyedülálló időszak során. De fantasztikus lesz újra repülni.”

A Cora-t úgy tervezték, hogy ne legyen hibalehetősége. A 12 rotor, mely a függőleges emelkedésért felelős független egymástól, tehát ha az egyik meghibásodna, a többi átveszi a szerepét. A repülőnek három különböző fedélzeti számítógépe van, hogy pozícióját kiszámolja. A kényszerleszállásokra pedig ejtőernyővel készülnek.

A Wisk szerint a többi terület biztonságát is fejlesztették. “Ahogyan visszatérünk a repülés teszteléséhez, számos olyan protokollt és közösségi távoltartási szabályt vezettünk be, amelyek a legjobb gyakorlatokon alapulnak” – nyilatkozta a Flight Test igazgatója, Carl Engel.