Kezdőlap Hírek Építészet Túlvilági álomkép

Túlvilági álomkép

520
0
Anthony Authié

Egy túlvilági álomképet követ Anthony Authié és Charlotte Taylor saját „neokemoszférájukat” megalkotásában.

A duó második együttműködése a Villa Ortizet mintáját követi. A viharvert, sziklás kontextusból kirajzolódó monokromatikus zöld belső terek szürreális sorozatát követi.

Anthony Authié A mű egyfajta tisztelgés John Lautner, amerikai építész előtt, aki a század közepén Los Angelesben végzett munkája felidézi a repülő csészealjak és futurisztikus lakások űr-kori elképzelését. Válaszul a COVID-19 válságra és az éghajlat szélesebb körű változására a két tervező poszt-antropocentrikus világot képzel el. Ezen az alternatív valóságon belül egy lautner stílusú lakást hoznak létre egy furcsa rózsaszín világban. Erre a célra a párizsi központú duó egy feltételezett földönkívüli régészeti lelőhelyét igyekszik felhasználni valahol a marseille-i calanques partjai mentén.

Anthony Authié Ezzel a neokemoszférával, a Zyva Stúdió és Charlotte Taylor tervezett nyolcszögletű lakóháza oszlopok tetején áll és a szürreális rózsaszín sziklák közé ékelődik. A központi alaprajz átmérője tizennégy méter. A belső teret teljes egészében fehér gyanta díszíti, amely élénk kontrasztot generál az épületet körülvevő rózsaszín környezetével. A tér a csendes békesség légkörét tartja fenn, szemlélődő gondolkodásmódra hívja fel az ember figyelmét poszt-antropocentrikus kontextusának szépségével.

Anthony Authié A Zyva Studio és Charlotte Taylor neokemoszféra-lakása a belső válaszfalak minimális használatával nyitja meg a tereket, ezért a belső magasságok eltolódása határozza meg a különböző felhasználási területeket – például a hálószoba területe megnövekszik, hogy a nappali területre nézzen le egy vékony zsaluzaton keresztül. A nyolcszög alakú szerkezet szigorú felosztása tovább tarkítja az elrendezést, kör alakú, felső tetőablakokkal együtt. Ez az építészeti nyelv egyensúlyt teremt a modernista és a tudományos fantasztikum között, ami egy kaliforniai visszavonlásra alkalmas helyet és egy gazemberi odút egyaránt sugall. A csapat megjegyzi, hogy a 70-es évek közepén megjelent filmművészeti alkotásokból nyertek inspirációt.
‘Alien, 2001: a space odyssey, Star Wars, vagy a Rollerball a fő inspirációk közé tartozik. Ezek az ikonikus filmek voltak annak a jövőnek a hírnökei, amelyek eljuttattak minket egy idegen világba.’