Kezdőlap Magazin 2017 Legendás ikonok – Ikonikus legendák

Legendás ikonok – Ikonikus legendák

2229
0

Minden ember életében vannak olyan személyek, akik valamilyen módon meghatározzák az életünket, befolyásolják tetteinket, öltözködésünket, viselkedésünket, hatnak ránk. Ezek a személyek természetes módon – és szerencsés helyzetben – elsődlegesen a szüleink, aztán azok a körülöttünk élő rokonok, ismerősök, barátok, akikkel találkozunk.

Stíluskommunikáció

Vannak azonban olyan emberek, akiket nem ismerünk közelről, de az alapján, amit látunk belőlük, amit hallunk tőlük, kialakul bennünk egy kép róluk. Ha ez a kép számunkra pozitív, már-már példamutató, egyfajta ikonná válhatnak számunkra. A hírességek, legyenek akár sportolók, színészek, zenészek, de akár politikusok vagy tudósok is, embertömegek számára válhatnak követendő példává vagy csupán csodálatunk tárgyává.

[tabs]

[tab title=”15 perc hírnév”]

Stíluskommunikáció
Berta Lisia

Az emblematikus személyiségnek nincsen kora. Lehet számunkra ikon egy fiatal tehetség éppúgy, mint egy sokat megélt és komoly életművel rendelkező ember. Az évek múlásával azonban szűkül a kör, a fiatalon tehetséges színészek, énekesek közül kikristályosodik, hogy ki alkot igazán maradandót, ki marad fent a csúcson és tündököl állócsillagként, és kinek jutott csupán az a bizonyos hollywoodi 15 perc. Az igazán nagy tehetség mellé párosul az egyéniség, az az egyedi és utánozhatatlan stílus, ami megkülönbözteti a jót a legjobbtól.
[/tab]
[/tabs]

Az emblematikus személyiségnek nincsen kora. Lehet számunkra ikon egy fiatal tehetség éppúgy, mint egy sokat megélt és komoly életművel rendelkező ember. Az évek múlásával azonban szűkül a kör, a fiatalon tehetséges színészek, énekesek közül kikristályosodik, hogy ki alkot igazán maradandót, ki marad fent a csúcson és tündököl állócsillagként, és kinek jutott csupán az a bizonyos hollywoodi 15 perc. Az igazán nagy tehetség mellé párosul az egyéniség, az az egyedi és utánozhatatlan stílus, ami megkülönbözteti a jót a legjobbtól.

Stíluskommunikáció

Az ikonok és legendák sokfélék. Vannak, akik példás életet élnek és vannak, akik szélsőségesek, megosztó személyiségek. Ők a legjobb példák arra, hogyan lehet bennünket, embereket befolyásolni, milyen könnyedén válunk megbocsátóvá, és legyintünk egy egyébként általunk is elítélt gyengeségre, ha az a gyengeség valami olyannal társul, ami ezt felülírja.

Úriember a pályán – Roger Federer

A tenisz világa minden idők legnagyszerűbb teniszezőjének tartja Roger Federert. Nem csoda, minden eddigi rekordot megdöntött eddigi pályafutása során, s ezzel a tenisztörténelem legsikeresebb versenyzőjévé vált. Nem csupán a szakértők többsége, de volt és jelenlegi játékosok is így vélekednek róla.

Stíluskommunikáció

Pályafutása során eddig 93 címet szerzett, amiből 19-et Grand Slam tornákon. Mind a négy Grand Slam versenyt megnyerte, és 302 héten keresztül vezette folyamatosan az ATP világranglistát.

Mégsem csupán eredményei azok, ami miatt oly sokan szeretik és tisztelik: személyisége is lenyűgözi az embereket. Visszafogott stílusa, úriemberhez méltó mozgása, mindig kedves, ugyanakkor határozott viselkedése, félszeg mosolya azok számára is szimpatikussá teszi, akik egyébként másnak szurkolnak a pályán.

Stíluskommunikáció

Világszerte nem csupán a tenisz, de a sport nagykövete is, karitatív tevékenységéért a UNICEF 2006-ban nagykövetének nevezte ki, a TIME magazin 2007-ben a világ 100 legnagyobb hatású embere közé sorolta. 2003-ban megalapította a Roger Federer Foundation nevű alapítványát, amely hátrányos helyzetű gyermekeket segít – elsősorban dél-Afrikából.

Mára kifejezetten higgadt játékosként ismerik. Olyannyira sportszerűen játszik, hogy a többi játékos szavazatai alapján 2005 óta minden évben neki ítélik az ATP Stefan Edberg sportszerűségi díjat!

Roger Federer egy stíluskommunikátor szemével is példamutató és követendő: játéka sokoldalú, elegáns. Árad belőle a nyugodtság, nagyon ritkán nyilvánítja ki érzelmeit. Nem vitatkozik, mind ellenfeleit mind a bírói ítéleteket tiszteletben tartja. Fiatalkorában persze saját bevallása szerint is sokkalta hevesebb volt, de a kor előrehaladtával valóban érett férfivá vált. Egy olyan személyiség bontakozott ki, aki tisztelettel vívja ki mások tiszteletét, mosollyal késztet másokat is mosolygásra. Viselkedése nem csupán stílusjegye, de kiismerhetetlenné is teszi ellenfelei számára. Játékát úgy értékelik: gyönyörű, elegáns, mi több, művészi.

Maximalizmus és tehetség – Freddie Mercury

Freddie Mercury minden volt, csak nem hétköznapi. Gyakran feszegette a határokat, felrúgta a konvenciókat. Ami viszont kiemelte tehetségén kívül, és amiért az egyik legnagyobb legenda lett már életében, az az a szorgalom és kitartás, az a maximalizmus volt, ami nem hiányozhat senki eszköztárából, aki vinni akarja valamire az életben.

Stíluskommunikáció

Kevesen tudják a világ egyik legismertebb és legsokoldalúbb brit énekeséről, a legendás QUEEN együttes frontemberéről, hogy eredetileg párszi indiai származású. A Queen-ben nem csupán énekesként, de zeneszerzőként is működött, a legtöbb sikeres dalukat ő írta. Neve egybeforrt az együttessel, sokan vele azonosítják a Queent, népszerűsége messze felülmúlta zenész társaiét. Hangterjedelme több mint 4 oktáv volt!

Stíluskommunikáció
Karrierje során több mint 700 koncertet énekelt végig, a Queen 15 nagylemezt adott ki, amiből közel 300 millió fogyott el! Két szólóalbuma is megjelent, szólókarrierjét azonban sajnos korai halála kettétörte.

StíluskommunikációNagyságát mutatja, hogy a máig konzervatív Angliában 1999-ben bélyeget adtak ki a képével, halála után pedig a svájci Montreux-ben és a londoni Oxford streeten is szobrot állítottak neki. A londoni olimpia záróünnepségén a Queen is fellépett, Brian May és Roger Taylor mellett a háttérből, felvételről énekelt Freddie, ami ekkor ugyanúgy megbabonázta a közönséget, ahogyan életében tette. Az 1985-ös Live Aid koncerten előadott 20 perces fellépésüket később a rockzene történetének legjobb élő adásának szavazták meg.
2016-ban londoni háza megkapta a Kék Plakettet az English Heritage nevű szervezettől, amely a híres angol személyekhez köthető épületeknek adható. 2016. szeptember 4-én, születésének 70. évfordulóján zenekari társa, Brian May, aki a NASA-nál asztrofizikusként dolgozott, róla nevezte el a 17476 számú kisbolygót.

Sokan a mai napig azt hiszik, hogy homoszexuális volt, de a valóságban biszexuális volt, akinek az életét a szenvedély vezérelte. Magánemberként féktelen bulijairól volt híres vagy éppen hírhedt, de ez csak álca volt, valójában visszahúzódó személyiség volt. 1991. november 24-én halt meg otthonában, egy nappal azután, hogy hivatalos nyilatkozatban tudatta a világgal betegségét.

“Én nem vagyok sztár, nem is akarok az lenni! Én legenda leszek.”

Az is lett. Fájdalmasan korán távozott, és fosztotta meg a világot egyedülálló tehetségének még több produktumától. Freddie úgy tudott énekelni, ahogy nagyon kevesen, és ehhez a tehetséghez és tudáshoz olyan igazi művészi attitűd társult, amivel mások fölé nőtt. Kelléke volt a meghökkentés, kiállt meggyőződése mellett, nem félt úttörőnek lenni, sőt, kiváló ízlésével és megérzéseivel olyan új hangzásokat, stílust vitt együttesével a zenetörténelembe, amely azóta is egyedülálló, meghatározó és csodálatraméltó.

Stíluskommunikáció

[tabs]

[tab title=”A stíluskommunikátor szak megteremtőjének, Nádudvari Gabriellának a szándéka szerint a stíluskommunikáció”]

Stíluskommunikáció
Nádudvari Gabriella
Fotó: Dusha Béla

„Az izgalmas szóösszetétel mögötti egyedülálló világ a hagyományok és a működőképes modellek átörökítésén alapul. Lelki, fizikai egészség és szépség – a kommunikációban, a viselkedésben, a társas és gazdasági folyamatokban. Színek, formák, illatok, gondolat és érzelemkifejezés, magas igénnyel. A korszellemre hangolt új tudomány ütőkártya a megfelelő kézben. Tartalma többféle módon is megtölthető. Lehet üzleti, vagy eszmei alapokra helyezett hivatás – mindkét megközelítés működőképes. Egyediségéből adódóan alkalmas akár az eddigi tudás tovább fejlesztésére és magasabb szintre emelésére, vagy a legjobb önmagunk felszínre hozására is. Keretrendszer az emberibb kommunikációhoz és a sikeresebb érvényesüléshez.”
(http://stiluskommunikacio.eu/?p=5064)

[/tab]
[/tabs]

A közöttünk élő legenda – Barbra Streisand

Bár korunk egyik legnagyszerűbb, legismertebb és legsokoldalúbb énekes és színésznője, a mai napig sokszor tévesen használják a nevét: az általánosan elfogadott és ismert Barbara-nak aposztrofálják, helytelenül. Minden idők egyik legsokoldalúbb és legsikeresebb művésze: színésznő, énekesnő, zeneszerző, rendező, forgatókönyvíró és producer egyben, de fotósként és aktivistaként is működik.

Stíluskommunikáció
Díjai megszámlálhatatlanok: kétszeres Oscar díjas, háromszor nyerte el a Golden Globe díjat és tíz Grammy díj tulajdonosa, különböző kategóriákban, többek között a Lifetime Achiement-et (életműdíj) valamint a Legend Award-ot (legendák díja) kapott. Azon kevesek közé tartozik, akik mind színészként mind énekesként is elnyerték az Oscar díjat. Megkapta a Francia Köztársaság Becsületrendjét, az amerikai Nemzeti Művészeti díjat, az Amerikai Filmintézet életműdíját.

StíluskommunikációŐ az első női rendező, aki megkapta a Kennedy Központ kitüntetését. A Library of Congress „Living Legend” díjazottja, mely díjat azok kapják, akik munkásságukkal szignifikánsan hozzájárultak az amerikai élet, kultúra és társadalom örökségéhez.
Ő a legtöbb albumot eladott női előadóművész az Amerikai Egyesült Államokban. Egyedülállóan ő az egyetlen olyan előadó napjainkig, aki minden eddigi rekordot megdöntve karrierje során összesen hat egymás utáni évtizedben listavezető pozíciót ért el a Billboard 200 slágerlistán. Ő az egyetlen nő, aki minden idők TOP 10-es listáján a legtöbb eladási számmal rendelkezik.

A Streisand Alapítvány – mely foglalkozik a női egyenjogúsággal éppúgy, mint az emberi jogokkal vagy a környezetvédelemmel – sok millió dollárral támogat non-profit szervezeteket.

Barbra Streisand az egyik legjobb példa arra, hogy nem a szépség az egyetlen út a sikerhez! Saját anyja is azt mondogatta neki fiatal korában, hogy csúnyácska, sosem viszi semmire. Ő mégis hitt magában, és annyira akarta a színpadot, az éneklést, annyira érezte, hogy ez az élete, hogy nem hagyta magát befolyásolni még ilyen szörnyű körülmények között sem. Ugyanezzel az állhatatossággal és kitartással vitte véghez és viszi mind a mai napig karrierjét, és minden olyan ügyet, amibe belefog.

Stíluskommunikáció

Egy stíluskommunikátor számára Barbra Streisand maga a megtestesült példakép. Filmjeiben színészi játéka lenyűgöző, a színpadon eleganciája, játékossága, humora, profizmusa és felülmúlhatatlan, semmivel és senkivel össze nem téveszthető hangja lebilincseli a hallgatóságot. Koncertjein híres és legendás énekesek, színészek, politikusok kíváncsiak újra és újra arra az előadásra, arra az egyszerű és mégis tökéletes show-ra, amit csak ő tud nyújtani. Nincs szüksége táncosokra, effektekre, minimális kiegészítéssel a maga intelligenciájával, eleganciájával és lebilincselő hangjával pont azt nyújtja, amire mindenki vágyik: a boldogságot. És nem mindannyian ezt keressük?